Kulturális beruházás

2021.09.28. 08:55

Indulhatnak a munkálatok, bámulatos lesz az új Közlekedési Múzeum

A tervezés már több mint egy éve zajlik, a vázlattervek elkészültek, az építési engedélyezés pedig még idén elindul.

Jövőre elkezdődnek előkészítési munkálatok, elfogadta a kormány a Közlekedési Múzeum javaslatát az építkezésre vonatkozóan. A döntés alapján a kabinet felgyorsítja az új múzeumi beruházást.

A pénteki döntés értelmében előre lehet hozni egyes munkafázisokat, mint a bontásokat, a korábban szennyezett járműjavító talajának környezeti kármentesítését, valamint néhány kisebb épület helyreállítását. A kormányzati döntést a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs készítette elő, ahogyan Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter már szeptember elején bejelentette.

Az Északi Járműjavító 2022-től hivatalosan is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum otthonává válik, mivel a terület vagyonkezelését a Közlekedési Múzeum veszi át az állami vagyonkezelőtől.

Amióta a Közlekedési Múzeum bezárta kapuit a Városligetben, az intézménynek nem volt főépülete.

Az Északi Járműjavító Dízelcsarnokát a MÁV 2009-ben zárta be, azóta üresen áll. Jelenlegi állapotában egy időszaki kiállítás keretében, utoljára október 30-án tekinthető meg.

Az új Közlekedési Múzeum tervezésére 2018-ban nemzetközi építészeti tervpályázatot írtak ki. A győztes pályamű a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építészirodától érkezett.

Egy ilyen régi ipari csarnok helyreállításának megtervezése még egy új múzeumépület megtervezésénél is nagyobb kihívás. A megmaradt szerkezeti elemeket, ajtókat, ablakokat, volt darukat és különböző vasúti berendezéseket ugyanis egyesével kell felmérni. Az építési engedélyek megszerzése után pedig még további egy évnyi munkát jelent a kiviteli tervek elkészítése.

A Dízelcsarnok átépítése múzeummá leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg. A most előrehozott projektelemek azonban felgyorsítják a beruházást azzal, hogy az aprólékos tervezést nem igénylő beruházási elemek megvalósítása már jövőre megkezdődhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában