Modellváltás

2021.08.04. 18:00

Megújul az SZFE, évtizedes elmaradásokat pótolnak a fejlesztések

Szarka Gábor, az SZFE kancellárja szerint egy sikeres felvételi időszakot is maguk mögött tudhatnak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) minden elemében megújult. Szarka Gábor, az SZFE kancellárja beszámolója szerint a beruházás keretében felújították az ingatlanokat, a képzés új helyszínekkel bővült, valamint technikai fejlesztés indult. Ezenkívül a felvételi időszak is sikeresen lezajlott.

A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetben bemutatták a közbeszerzési eljárás keretében bruttó 407 millió forintból bővített hangosítási, fény- és színpadtechnikai eszközpark több berendezését is.

Minden tekintetben eléggé lepusztult állapotot örököltünk, amikor átvettük az intézményt. De végül nem sikerült megakadályozni a modellváltás sikerességét – fogalmazott az egyetem kancellárja.

Szarka Gábor továbbá arról is beszámolt, hogy a mostani technikai fejlesztésen túl egy további bruttó 135 millió forintos beszerzés van folyamatban, amelynek keretében további professzionális filmes, hang- és fénytechnikai eszközök, szoftverek, valamint stúdiótechnikai berendezések kerülnek az egyetemhez.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke kiemelte, hogy évtizedes elmaradásokat pótló fejlesztések zajlanak. Hozzátette, hogy jelenleg minden adott az átgondolt, módszeres építkezéshez a filmes és a tévés, valamint a színházi területen. A színházi képzés a Szentkirályi utcai és a Rákóczi úti épületben zajlik, a vizsgaelőadások helyszíne pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz. A filmes képzés helyszíne a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet, vagyis a Duna Televízió egykori székháza.

Ősszel százharminc új diák kezdi meg a tanulást az Színház- és Filmművészeti Egyetemen, így összesen 463 diák tanul majd az intézményben. A legnépszerűbb a színészképzés, amelyre hússzoros túljelentkezés mellett tizennégy hallgatót vettek fel.

A kuratóriumi elnök kiemelte, több hallgatót vettek fel, mint az a korábbiakban. Beszámolt továbbá arról is, hogy a modellváltás körüli események következtében huszonegy hallgató ment el, százas nagyságrendben pedig passziváltak a diákok, vagyis felfüggesztették a képzést. Ezenkívül ötvenből mintegy húsz főállású tanár mondott fel, de azóta az egyetem felelősei felvettek hozzávetőlegesen harminc új oktatót. Szeptemberben az első évfolyamban tizenhét szakon indul képzés, ami kettővel több a korábbinál, mivel az tanterv kiegészült drámainstruktori és bábszínészeti oktatással is.

A tervezett új campushoz számítunk a kormány támogatására. Ezzel egy régi álom valósulhat meg. Együtt, egy helyszínen, tökéletes körülmények között taníthatják majd a színházi és filmes emberek a szükséges szakmai ismereteket – mondta el Vidnyánszky Attila.

A kuratóriumi elnök kitért arra is, hogy szombaton valamennyi leendő elsős egy hétre Debrecenbe utazik, ahol a helyi kulturális intézményekkel ismerkedhetnek meg egy nyári akadémia keretén belül. Szeptemberben pedig mesterkurzust tart az egyetemen a világhírű orosz színházi alkotó és rendező, Anatolij Vasziljev.

A most beszerzett technikai eszközök között van például 18 Line array-hangfal, 38 aktív hangfal, 17 professzionális digitális keverő, 220 ledes fényvető, 79 mikrofon, 110 színpadelem, 300 négyzetméter balettpadló, valamint ponthúzó berendezések, díszletmozgatók és fénytechnikai konzolok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában