Jancsó 100

2021.08.09. 09:57

Havonta egy vetítéssel tiszteleg a filmes világ Jancsó Miklós előtt

Az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb és legizgalmasabb rendezője szeptember végén lenne 100 esztendős.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Jancsó Miklós filmrendező születésének 100. évfordulója alkalmából ősztől tavaszig tartó vetítéssorozatot szerveznek a Filmszerész filmklubban. Így a budapesti Művész és Kino Cafe moziban szeptembertől májusig minden hónapban látható lesz a kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész egyik alkotása. A jubileumi mozizást beszélgetések kísérik, amelyekre a szervezők meghívták Jancsó Miklós alkotótársait, barátait és családtagjait is.

A kilenc filmet fordított időrendben vetítik majd.

Szeptember 6-án a Művész moziban a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című film lesz látható. Az utána lévő beszélgetésre Scherer Péter színművészt hívták meg. Ugyancsak a Művész moziban október 4-én az Allegro barbaro, november 8-án pedig a Szerelmem, Elektra alkotásokat fogják vetíteni. A meghívott vendégek Cserhalmi György színművész és Kende János operatőr lesznek. December 6-án az Égi bárányt a Kino Caféban lehet majd megnézni. A Jancsó 100 további filmjei a Fényes szelek, a Szegénylegények, az Így jöttem, az Oldás és kötés, valamint a Csillagosok, katonák. A beszélgetésekhez csatlakozik majd Bálint András, Jancsó Dávid és Hajdu Szabolcs is.

A világhírű alkotó nem csak filmjeivel, hanem összetéveszthetetlen formai eszközeivel és különleges szemléletével is nagy hatással volt kortársaira és az utókorra. Jancsó életművét a mai napig olyan ünnepelt, külföldi művészek tartják meghatározónak, mint Martin Scorsesé, Alfonso Cuarón és Jórgosz Lánthimosz.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában