gyász

2021.08.20. 07:15

Augusztus 30-án lesz Ráday Mihály rendező, operatőr búcsúztatása

Augusztus 30-án búcsúztatják Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezőt, operatőrt Budapesten, a Farkasréti temetőben – közölte a család.

Budapest, 2021. július 17. Elhunyt Ráday Mihály Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendezõ, operatõr, közismert városvédõ, Budapest díszpolgára 79 éves korában súlyos betegségben 2021. július 16-án - közölte a család július 17-én az MTI-vel. A felvétel 2015. április 20-án készült a Példaadó Mûemlékgondozásért-díjjal elismert Ráday Mihály filmoperatõrrõl, rendezõrõl a mûemlékvédelmi szakmai díjak átadásán Budapesten, a Várkert Bazárban, az április 18-i mûemléki világnaphoz kapcsoló rendezvényen. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később rendező szakát. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez. A legismertebbek közé tartozik a Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat.

A tévénézők mégis leginkább az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, a műemlékvédelem jó és rossz példáival foglalkozó Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsorból ismerték meg, amelynek operatőre is volt.

1985-től 1990-ig a Fővárosi Tanács, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt. Meghatározó szerepet játszott a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában. Megszervezte egyebek között az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Ő szervezte meg a „városvédő fotózást”, amelynek eredménye számtalan fénykép és egy könyvsorozat lett. A városvédő írásaiból több könyv jelent meg, benne több ezer fényképpel.

A Szabad Demokraták Szövetségének színeiben 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő és a környezetvédelmi bizottság tagja, 1990-1991-ben alelnöke volt. Ráday Mihály 2021. júniusában lett Budapest díszpolgára.

A városvédő 79 éves korában, súlyos betegség után július 16-án hunyt el.

Borítókép: Ráday Mihály egy rendezvényen a Várkert Bazárban 2015. április 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában