régi és új generáció

2021.07.01. 09:32

Ternovszky Béla és Gelley Bálint lesznek az MMA záró animációs estjének vendégei

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) által életre hívott sorozatban – amelynek beszélgetései az intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján láthatók – eltérő generációk képviselői ülnek egy asztalhoz a házigazdával, Kollarik Tamás producerrel, egyetemi oktatóval.

Az MMA MMKI közleménye szerint a sorozat záróbeszélgetésén a szakemberek egyebek mellett kitérnek arra, hogyan adható át az idősebb generációk tapasztalata a fiatalabbaknak, és hogy mit jelent a rendezői szerep a rajzfilmben.

A csütörtöki beszélgetésen az idősebb korosztályt Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész képviseli, aki kezdetben a Pannónia Filmstúdiónál, majd a Filmvállalatnál dolgozott. 1979-ben a Bayerischer Rundfunk bajor televíziónál helyezkedett el. Nevéhez kötődik a Pumukli kalandjai című, NSZK-osztrák-magyar filmsorozat. Nepp Józseffel együtt rendezte a Mézga család, a Kérem a következőt! című sorozatokat, és közreműködött a Gusztáv-sorozatokban is.

A nemzetközi hírnevet az 1986-os Macskafogó hozta meg számára.

A fiatal generációt Gelley Bálint képviseli, aki 2012-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán. 2015-ben Szederkényi Bellával megalapította a CUB Animation stúdiót, amelynek fő profilja a gyerekeknek és családoknak szánt tartalmak készítése. Gelley Bálint Magyari Andrea azonos című filmje alapján rendezte az Átjáró Másvárosba című animációs sorozatot, producerként a Macskakirálylány, a Rozi és Zafír, a HIDE (Búvóhely) és A szív kertje című alkotások elkészítésében vett részt.

Az MMA MMKI tájékoztatása szerint a beszélgetéssorozat ősszel új tematikával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában