színházművészet

2021.06.01. 07:05

Újra megnyitotta kapuit az Udvari Kamaraszínház (videó)

A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Pozsgai Zsolt drámájával nyitotta meg Pozsonyi úti színháztermének kapuit a látogatók előtt.

Az újranyitás a Zergetánc című darabbal kezdődött, ami „a jelenünket meghatározó múltunk színházaként” ismert társulat más előadásainkhoz hasonlóan a szereplők sorsával összefonódó nemzeti sorskérdéseket boncolgatja – írja a life.hu.

Az Erdélybe érkező Habsburg főhercegnő, Mária Krisztierna (a színpadon Stelly Zsófia) ellenséges környezetben találja magát. Bár esküvőre készül Báthory Zsigmond (Boros Ádám) fejedelemmel, a protestáns rendek a katolicizmus és a gyűlölt Habsburgok szálláscsinálóját látják benne. Igaz, hogy a lakodalom Erdély és a Habsburg birodalom törökellenes szövetségének megpecsételését jelentené, a siker érdekében Mária Krisztiernának előbb saját pozícióját és életét kell biztossá tennie. Hogy beleérző képességének, valamint diplomáciai és politikai lépéseinek köszönhetően ez miképp sikerül neki, és mi minden válik valóra Báthory, Bocskay és Erdély reményeiből, arra az előadást megtekintve mindenki választ kaphat, aki a június 1-én ellátogat az előadásra.

A Tizennyolc az árulók, a hűségesek és a kommunizmus előzményeinek hiteles drámája.

Noha az őszirózsás forradalmat számos, a kommunista történetírók által kreált és közkeletűvé tett legenda övezi, Andrási Attila darabja sűrített, mégis nagyon hiteles és továbbgondolásra ösztönző képet ad a tragikus napok történéseiről és hangulatáról. A június 4-i előadás ráadásul szervesen kapcsolódik a trianoni emléknaphoz. Főszereplői, azaz Károlyi Mihály, Szabó Ervin és társaik a Trianont közvetlenül megelőző időszak talán legfontosabb közéleti szereplői, és a színpadon is bemutatott Tisza gyilkossággal és egyéb cselekedeteikkel jelentős mértékben járultak hozzá a tragikus végkifejlethez.

Leninék június 9-én lépnek színpadra. Bár a kommunizmus eredetét és lényegét már sokan próbálták a világ elé tárni, sokan a mai napig erkölcsi fölényben láttatják a baloldali értelmiséget, ideológiát, emberszeretetet és gyakorlatot minden más világfelfogáshoz képest, elfeledkezve a kezdettől jelen lévő erkölcsi buktatókról és tényekről. Az Andrási Attila által írt és rendezett Tizenkilenc című darab azonban megmutatja, hogy nem szabad bedőlnünk, hisz Dosztojevszkij XIX. századi ördögei ezerkilencszáztizenkilencben is itt voltak és azóta is köztünk élnek, és a mai napig úgy vélik, hogy az eszme és a párt érdekében minden gazemberség megengedhető. Ne legyenek illúzióink: a színpadon az „én a világot indultam el felszabadítani, Lenin elvtárs nevével a számon, vörös lobogóval a kezemben!„ szavakkal színre lépő Kun Béla (Kálló Béla) és tanácsköztársaságának vezetői pont ugyanígy gondolkodnak.

Az őszi évadban a fentebb bemutatott előadásaik mellett Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet, valamint Jönnek című regényeit állítják színpadra, és már készülnek az új, Orczy Emma bárónő regényéből írott A Vörös Pimpernel című darabbal.

A színház honlapján a vidéki fellépések és az online közvetítésekről is tájékoztatnak, illetve jegyvásárlásra is van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában