Cziffra György-emlékév

2021.06.08. 07:01

Közönség előtt folytatódnak júniustól a Cziffra100 programjai

Június 7-én Bősze Ádám tart zenetörténeti előadást, 9-én Borisz Berezovszkij és Balázs János ad zongoraestet.

Gyorgy Cziffra dans l'émission "Les grands interprètes" Gyorgy Cziffra in the program "The big interpreters"

Forrás: INA / AFP

Fotós: Daniel Fallot

Liszt Ferenccel a középpontban kezdődik Bősze Ádám hétalkalmas szórakoztató zenetörténeti előadássorozata június 7-én a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. Június 9-én Borisz Berezovszkij és Balázs János Liszt és Cziffra életművének egy-egy fontos darabját, parafrázisokat, szólózongora műveket és négykezeseket ad elő a MOM Kulturális Központban.

A hangversenyt a közönség Budapesten már élőben élvezheti, az esten adják át a Cziffra Fesztivál díjait is

- közölték a szervezők. Báresten idézik meg június 10-én Cziffra György azon korszakát, amikor bárokban kényszerült játszani. Táncra nem lesz lehetőség, de az autentikus bárhangulatot a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara garantálja.

Június 15-én Lajkó Félix és Balázs János ad koncertet a pécsi Kodály Központban, a Klassz.Kamaralépcső sorozatban – június 19-én és 26-án – a Solti György Zeneiskola növendékei mutatkoznak be a Hegyvidéki Kulturális Szalonban. Június 25-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban vetítik a Cziffra Györgyről szóló A Virtuóz című filmet. Havas Miklóssal, a film producerével és forgatókönyvírójával, valamint Kékesi Attilával, a film rendezőjével Menyhárt Éva beszélget. Június 27-én Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera című szabadtéri koncertjére várják a közönséget a szentendrei MűvészetMalomban, június 28-án Tompos Kátya és Balázs János ad közös estet Zalaegerszegen. Páratlan nemzetközi összefogással valósulnak meg a Cziffra100 külföldi eseményei is összesen 15 országban, 36 különböző városban.

Pristinában a Chopin Fesztivál meghívására ad szólóestet június 10-én Kovács Gergely zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa. Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Állami Filharmónia felkérésére játssza Balázs János Liszt Esz-dúr zongoraversenyét június 11-én Horváth József vezényletével. Az est műsorán szerepel továbbá egy ritkán játszott romantikus szerző, Kalinnyikov 1.szimfóniája. A Cziffra György-emlékév február 9-én indult útjára online koncertekkel, júniustól pedig a nyári programsorozatra már a közönséget is várják az ország számos pontján.

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Az emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója. Az emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, nagyobb fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában