beöltözhetnek katonának

2021.06.19. 13:07

Interaktív római tábor nyílt Almásfüzitőn

A tábor Magyarországon egyedülálló módon, virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásával mutatja be a római világot.

Almásfüzitő, 2021. június 16. Korhű ruhába öltözött nő a kibővített almásfüzitői Azaum Római Táborban az avatás napján, 2021. június 16-án.

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Megnyílt a kibővített Azaum Római Tábor Almásfüzitőn, az idegenforgalmi látványosságban egy uniós és egy határon átnyúló pályázat támogatásával csaknem 600 millió forintos fejlesztést valósítottak meg – tájékoztatott a település polgármestere.

Beró László (független) elmondta, hogy egy interaktív élménytárnak otthont adó, római stílusjegyeket felvonultató épületet emeltek a 3. századi erődöt megjelenítő tábor udvarára. A létesítmény kialakításával az azaumi tábor az év 270 napján fogadhatja az érdeklődőket.

Az élménytárban a látogatók interaktív foglalkozásokon vehetnek részt, animátor segítségével beöltözhetnek katonának, kipróbálhatják a római kor találmányait. Minden teremben hangsúlyos a programokban való személyes részvétel.

A tábor Magyarországon egyedülálló módon, virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazásával mutatja be a római világot. A résztvevőknek többek között egy római maszkot kell összerakni, illetve erődítményt építeni a közelgő ellenség támadásának kivédésére.

A határon átnyúló projekt keretében a meglévő tornyos erőd épületét bővítették, így lehetővé vált, hogy biztonságos helyet kapjanak az Almásfüzitő régészeti feltárása során előkerült római leletek. Az erőd bővítésével egy új látványkonyhát is kialakítottak, ahol a modern ízvilágra szerelt hagyományos római ételeket lehet kipróbálni,

A földsánccal körülvett erőd környezete is új látványosságokkal gazdagodott, a kapuk előtt felépítették egy barbár falu négy épületét, valamint egy erődöt idéző játszóteret, egy sövénylabirintust és egy füvészkertet.

Az Azaum Római Tábor 2012-ben nyílt meg. Az ókori élménypark az év során több római kori eseményt is felelevenít, ahol az érdeklődők megismerhetik az akkor divatos öltözködési formákat, valamint korhű fa-, textil-, fazekas, kerámia- és kőfaragó műhelyekben állíthatnak elő tárgyakat. A táborban gyakran rendeznek élő történelemórákat.

Almásfüzitő a római korban két közigazgatási egységhez tartozott. A település nyugati fele, a mai Nagykolónia az egykori Brigetio, az ettől keletebbre fekvő területek pedig Azaum/Odiavum katonai táborok igazgatása alatt álltak.

A közvetlenül a Duna partján állt, négyszögletes alaprajzú Azaum táborának körvonalai egy 1940-es légifelvételen még láthatóak voltak, azonban itt épült meg a timföldgyár VII. zagytároló kazettája, melyben 4,3 millió köbméter vörösiszap található. A 70 hektáros területet időközben rekultiválták.

Borítókép: Korhű ruhába öltözött nő a kibővített almásfüzitői Azaum Római Táborban az avatás napján, 2021. június 16-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában