körbejárható múlt

2021.05.15. 14:50

Elkészült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása

Május 21-én nyílik a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó kiállítása „utazás TÉRben és IDŐben” címmel. Az évek óta készülő tárlat idővonalra felépítve mutatja be Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját és gasztronómiáját.

20210512_Új állandó kiállítás nyílik a Munkácsy múzeumban Utazás TÉRben és IDŐben címmel. A sajtótájékoztatón Ando György múzeumigazgató, dr. Bácsmegi Gábor, Varga Tamás alpolgármester, Martyin Emília és Gyarmati Gabriella árult el kulisszatitkokat a kiállításról_Békéscsaba_Lehoczky Péter_BMH

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

A Békéscsaba az évezredek idővonalán alcímet viselő új tárlatot ismertető sajtótájékoztatón Andó György múzeumigazgató elmondta, hogy a majdnem ezer négyzetmétert elfoglaló kiállítás az eddigi gyakorlathoz képest merőben más koncepció alapján készült.

Nem a legértékesebb műtárgyi anyag szakágankénti bemutatása volt a cél, hanem idővonalra felépítve helyezték kontextusba Békéscsaba és Békés megye régészetét, történelmét, kultúráját, kitekintéssel Magyarország és a világ jelenségeire az adott korszakokban. Hozzátette, hogy

a múzeum fejlesztése négy lépcsőben történik.

Először összekötötték az 1912-ben és az 1972-ben épült részeket. Tavaly szeptemberben megnyitották az új állandó Munkácsy életműkiállítást, idén tavasszal elkészültek az új állandó történeti kiállítással is.

A Békéscsabán, a Modern Városok Program keretében épülő Munkácsy-negyed részeként pedig egy egészalakos bronz Munkácsy-szobor kerül majd a múzeum főbejárata mellé a közeljövőben.

A tárlat megtekintésekor a látogatók időspirálszerűen teljesen körbejárják a múzeumot.

Az alagsori részeken kapott helyet Békéscsaba és környezete természetföldrajzát, a különböző földtörténeti korokat és a tudományos-régészeti leleteket felvonultató rész. Bácsmegi Gábor régész elmondta: a legnagyobb, a legsúlyosabb és a legidősebb leleteket is kiállítják, emellett fókuszálnak a közelmúlt legújabb ásatásai eredményeinek bemutatására.

A kiállítás egy eleme
Fotó: Lehoczky Péter / Békés Megyei Hírlap

A magasföldszinti rész 1718-tól, Békéscsaba szlovákok általi újratelepítésétől napjainkig mutatja be az életet. Megépítettek egy szekeret, amely a betelepülő szlovákság útját jelképezi, a szekéren az általuk hozott tárgyakat láthatja a közönség – közölte Martyn Emília néprajzos főmuzeológus.

Innen a békéscsabai evangélikus nagytemplomba lépve a vallási eszközök jelennek meg, az interaktivitás jegyében megkongathatók a templom harangjai. A templomból kilépve a piacon találja magát a látogató, ahonnan fel lehet menni a padlásra. Ott múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak majd – ismertette a részleteket.

A termeken tovább haladva a városra jellemző háztípusokat mutatják be, amelyek „vitrinként is funkcionálnak”, bemutatják általuk a néprajzi és – a csabai kolbász hazájában – a gasztronómiai érdekességeket.

A vasútállomásra érve egy épp berobogó vonat fogadja a látogatót, amely a város iparfejlődését szimbolizálja, végül a közelmúltba, egy panellakásba „léphet be” az ember – sorolta a tárlat egységeit Martyn Emília.

Az új állandó kiállítás csúcspontja a múzeum nagytermében különálló egységként berendezett új állandó Munkácsy-kiállítás, amelyet 2020 szeptemberében nyitottak meg.

A kiállítás a Munkácsy-negyed fejlesztési projekt részeként, a kulturális államtitkárság Kubinyi Ágoston Programja támogatásával készült el. A látványtervező Sz. Szilágyi Gábor volt, a kivitelezést a Rio Lámpastúdió Kft. végezte. Varga Tamás alpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az átalakulással új korszakába lép a múzeum.

Borítókép: A Munkácsy múzeum sajtótájékoztatóján balról Ando György múzeumigazgató, dr. Bácsmegi Gábor, Varga Tamás alpolgármester, Martyin Emília és Gyarmati Gabriella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában