Olvasókulcs a profizmushoz

2021.05.24. 22:25

A magyar rocktörténet tükörcserepeit eleveníti meg könyvében Schuster Lóránt

Nemcsak a hazai rock kitartó szereplőinek megadatott profizmus, de a túlélés könyve is a Csiriz. Schuster Lóránt legújabb könyve a P. Mobil együttes több mint fél évszázados történetéből újabb fejezetsort tárt elénk, persze tág kitekintéssel a magyar zenei élet régi és új szereplőire is.

Balázs D. Attila

Budapest, 2016. február 3. Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes vezetõje beszél Csatári Bence Jampecek a pagodában - a Magyar Rádió könnyûzenei politikája a Kádár-rendszerben címû könyvének bemutatóján Budapesten, a Magyar Rádió Pagodájában 2016. február 3-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Képzeljék el azt a jelenetet, amikor a magyar könnyű­zenei élet egykori pártállami főcenzora, a rettegett Erdős Péter egy neotonos zenekari próbán egyszer csak fogja magát, majd teli torokból leordít egy Schuster Lóránthoz megszólalásig hasonló zenészt, aki a háta mögött ül. Alig bírja abbahagyni az őrjöngést, majd mire rájön, hogy a célpont nem is az, akire ő gondolt, hiába van annak hatalmas „lóris” bajsza, elnézést kér, és visszaül a helyére, mintha mi sem történt volna. A próba mehet tovább.

Több mint harminc év távlatából belegondolva ez rém mulatságos történet lehetett, majd megszakadtam a nevetéstől én is ennek a résznek az olvasása közben. Ám az éremnek két oldala van: a P. Mobilra folyamatosan rájárt a rúd, ott tettek keresztbe nekik, ahol csak lehetett, mindent önerőből kellett összehozniuk a régi rendszer recsegő-ropogó keretei között, ám a banda azóta is mozgásban van. Mindent túlélt. Ehhez persze profi zenekar, szigorú szervezés, kiváló hangszerek és hűséges rajongótábor is kellett.

Mindezt ünnepli a Csiriz, amely

megint csak egy olyan könyv, melynek egyes fejezetei filmre kívánkoznak,

de azért mégis más, mint a sorozat első tagja, a Kaptafa című kötet. Ez a könyv a koncertszervezés legmélyebb bugyraiba is bevezeti az olvasót, és állítom, hogy nem kell villamosmérnöknek, sem hangmérnöknek lenni, hogy élvezzük ezeket a részeket a könyvben, mert mindez a hazai rock történetéhez tartozik. Nem árt ugyanis megtudnia részleteiben az olvasónak, a rajongónak, a vájtfülűnek, meg kiváltképp a jövendő korok zenészeinek, hogy mi fán terem egy tökéletes koncertturné, illetve hányféle módon tudja átvágni a számításokat Murphy elővigyázatosságra oktató törvényeivel. Persze Murphy maga sokszor a tagokban, a roadokban, vagy épp a koncertszervezők képében jelenik meg. Hogy számtalan esetben Schuster miképpen vágta át ilyen esetekben a megoldhatatlannak tűnő gordiuszi csomókat? Hát persze, hogy a kötélidegeivel. Erről is szól a „Mentálhigiénés gyakorlatok kezdőknek, haladóknak és agyhalottaknak” című rész a Csirizben.

A könyv borítója

A P. Mobil zenekar jóval a rendszerváltozás előtt kezdte az ipart, több mint 50 éve, amikor minőségi hangszerekhez csak nagyon kalandos úton lehetett hozzájutni, nem úgy, mint most.

A kötet viszont mégsem csak a zenekar kínlódásairól, nehézségeiről szól, mindamellett, hogy alaposan kielemzi a zenészek „alapbetegségeit”, hanem utat mutat a profizmushoz.

Ha ide akart kilyukadni Schuster, ha nem. Mert mint mondja, egy rock and roll turné nem városnézés, nem nászút, nem osztálykirándulás. Ezt csak a jó idegzetűek képesek kibírni.

A könyv végén persze ne csodálkozzanak azon, ha dühösen felpattannak, hogy miért csak az egyszámos rágógumibandáknak áll a zászló ma is a zenei rádiókban, miért került szisztematikusan perifériára a klasszikus hard rock az éterben. Üssék fel a Csirizt, és megtudják, honnét fúj a szél!

Könyvadatok

Schuster Lóránt: Csiriz, Anno Kiadó, 2019. Oldalszám: 285, ár: 2990 forint.

Borítókép: Schuster Lóránt, a P. Mobil együttes vezetője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában