egyszer egy kutya

2021.03.18. 05:45

Megjelent Beregi Tamás új, szívszorító regénye

Különösen változatos írói pálya áll Beregi Tamás mögött. Álnéven írt fantasyk, viccesen szociografikus regény a pesti buliéletről, viktoriánuskori történelmi-ezoterikus nagyregény, a korai számítógépes játékokat bemutató könyv – ritka, hogy egy szerző minden újabb könyve egészen más, mint a korábbiak.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Bertram, a kallódó, kiábrándult fiatalember élete új értelmet nyer, amikor befogadja Lulut, a felemás szemű, bájos menhelyi kutyát. Lulunak köszönhetően Bertram újból meglátja a világban a szépet, és ihletet is nyer – régi tervét megvalósítva megírja végre nagy művét. Miközben az örök körforgásról, a halhatatlanságról szóló könyv óriási siker lesz, szembesül azzal, hogy kutyája élete nagyon is véges. De Lulu sosem halhat meg, és Bertram ezért hajlandó mindent megtenni...

Az egyszerre humoros és elégikus kutyatörténet, miközben a kutya–gazdi kapcsolatának apró örömeiről és nagy létkérdéseiről szól, ironikus körképet fest egy jól ismert városról és országról is. Az örök kereső Bertram kalandos távol-keleti útján, messzi északra vezető zarándoklatán, különös gyerekkori emlékein és a Luluval átélt sorsfordító élményén keresztül pedig a történet a felnőtté (nem) válás keserédes, szívszorító meséje lesz.

A kötethez Kumi Obata japán grafikusművész készített illusztrációkat.

„Arra gondolt Bertram, amikor a vitorlázó-repülőtér melletti dombon ültek alkonyatkor, hogy az emberek mindent elrontanak azzal, hogy folyton kérdéseket tesznek fel, folyton megmagyaráznak vagy félremagyaráznak valamit. A kutyákban csodálatos, hogy nincsenek szavaik, ettől a világ megmarad olyannak, amilyennek megteremtődött: gyermekien egyszerűnek és jelen idejűnek. Bertram imádta nézni Lulut, miközben a mezőn szökell vagy a hóban vágtat, átadva magát az ösztönös létezésnek, a természettel való együtt lélegzésnek, és megtiszteltetve érezte magát, amiért ő is részese lehet ennek a csodának.”

BEREGI TAMÁS író, forgatókönyvíró. Lola kutyáját 2008-ban fogadta örökbe. 2016-ig éltek együtt.

Eddigi kötetei:

A lendhorni küldetés (Cherubion, 1996)

A torony (Cherubion, 1997)

Boszorkányszombat (Cherubion, 1999)

Egyetleneim (Európa Könyvkiadó, 2003)

Pixelhősök (Vince Kiadó, 2010)

Noctambulo – Egy alvajáró története (L’Harmattan, 2016, 2018)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában