mérföldkő

2021.03.31. 07:20

Jubilál sokak kedvenc zsebkönyvsorozata

Századik kötetéhez érkezett a Helikon Zsebkönyvek sorozata. A különleges jubileumot négy könyvvel is megünneplik.

Már a 99. és a 101-102. könyvek is különlegesek lesznek valamiért. Simon Márton 99 magyar vers című válogatása és a jubileumi kötet, Weöres Sándor Füves könyve már kapható, amelyeket még áprilisban követ Rudyard Kipling klasszikusa, A dzsungel könyve, két kötetre bontva.

Mágikus szám a száz. Egy olyan lépték, ami az emberi civilizáció minden apró redőjében fellelhető – mérföldkő, viszonyítási pont és lélektani határ, legyen szó világtörténelemről, távolságról vagy éppen gombócról.

Egy könyvsorozat esetében a századik kötet megjelenése ma már egészen szokatlan esemény. Már alig emlékszünk olyan gyűjteményekre, amelyek ilyen sok kötetből állnak.

2013-ban egy mindenki számára megfizethető, alapműveltségi könyvtárat vizionáltak a Helikon Kiadó munkatársai. Ezzel a szándékkal indult útjára hat évvel ezelőtt, 2015 márciusában a Helikon Zsebkönyvek. Azóta megannyi világirodalmi klasszikust, fontos magyar művet, illetve filozófiai munkát jelentetett meg a kiadó ebben a formátumban: kiskönyvekben a nagyvilág – ahogy a sorozat szlogenje mondja.

99 magyar vers címmel jelent meg Simon Márton válogatása, mely a Helikon Zsebkönyvek 99. kötete. A jellemzően prózai kötetekre építő sorozat kivételes vállalkozása a népszerű költő és slammer által fontosnak tartott versek antológiája. Ahogy ő írja a könyv előszavában, ez egy

„közelítési próbálkozás. Föltárási kísérlet. Hogy olyan legyen, ami ritka, hogy belekerülhessenek a szokásos listákról szokásosan kirekedő nevek, kvázi-ismeretlen nagyversek,

a szakmai közutálatnak méltatlanul régóta örvendők, zsenik jelzésértékkel, elfelejtett szerzők remekművei.”

A két éve Szép Magyar Könyv Díjjal kitüntetett sorozat jubileumi, 100. kötete a Weöres Centenáriumi Év alkalmából korábban már 2013-ban kiadott Weöres Sándor Füves könyve – a minden korosztály számára népszerű költő világszemléletének összefoglalása.

Az pedig szintén egyedülálló a Helikon Zsebkönyvek életében, hogy egy mű két kötetben jelenjen meg, de ez is része a századik kötet körüli ünnepi kiadásoknak, így kerülhet az olvasók polcaira áprilisban Rudyard Kipling klasszikusa(i), A dzsungel első könyve, illetve A dzsungel második könyve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában