kapcsolatok

2020.12.09. 21:15

Megújult a bolgár nemzetiség művelődési háza és új bolgár kulturális központ épül Budapesten

A két ország közötti együttműködés keretében igyekeznek mindent megtenni a kétoldalú kapcsolatok, legfőképpen a turizmus fejlesztése érdekében.

Budapest, 2020. december 9. Tanev Dimiter, a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke, Varga Szimeon, az Országgyûlés bolgár nemzetiségi szószólója, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára, Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes, Muszev Dancso, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Jancsev Tancso fõtisztelendõ atya (b-j) a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban 2020. december 9-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A bolgár és a magyar kormány támogatásával újult meg a magyarországi bolgárok budapesti művelődési háza, és a szintén felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templom melletti üres telken felépül az új bolgár oktatási és kulturális központ – mondta el Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán abból az alkalomból, hogy Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes felkereste a IX. kerületi Bolgár Művelődési Házat.

Soltész Miklós közölte, a Vágóhíd utcában található művelődési ház felújítását és bővítését a magyar kormány mintegy 300, a bolgár mintegy 100 millió forinttal támogatta.

A kormány 2,6 milliárd forintot biztosít arra, hogy a művelődési házzal szemben található templom szomszédságában felépülhessen a bolgár oktatási és kulturális központ – közölte.

Soltész Miklós azt mondta, a bolgár közösség eddig is bizonyította, hogy nagyszerűen és nagy szeretettel szolgálja a magyar nemzetet, de ugyanilyen nagy szeretettel ápolja kulturális, nyelvi és történelmi hagyományait.

Marijana Nikolova hangsúlyozta: a két ország közötti együttműködés keretében igyekeznek mindent megtenni a kétoldalú kapcsolatok, legfőképpen a turizmus fejlesztése érdekében.

Marijana Nikolova közölte, a bolgár közösséggel is többször tárgyaltak arról, hogy elindítanának egy, bolgárkertészek útján elnevezésű kulturális programot. A bolgárkertészet iránt kultusz alakult ki Magyarországon, és lehet, hogy ez egy olyan érték, amit itt őriznek leginkább – jegyezte meg.

Marijana Nikolova szólt arról is, idén száz éves a Bulgária és Magyarország közötti diplomácia kapcsolatok felvétele, és az évfordulóról sikerült a koronavírus-járvány ellenére megemlékezni.

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a bolgár közösség művelődési házát 1957-ben négyszáz család adományából építették fel. Az új központ tervezés alatt áll, és abban helyet kap majd a bolgár óvoda és iskola továbbá valamennyi bolgár kulturális intézmény. A modern passzívház 2-2,5 éven belül épülhet fel – közölte Muszev Dancso, aki köszönetet mondott mindkét kormánynak a támogatásokért.

A nyilatkozatokat követően Marijana Nikolova a hazai bolgár közösség fejlesztéseiről, beruházásairól kezdett tárgyalást a magyar kormány illetékesével és a hazai bolgár közösség vezetőivel.

Borítókép: Tanev Dimiter, a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke, Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Marijana Nikolova bolgár miniszterelnök-helyettes, Muszev Dancso, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Jancsev Tancso főtisztelendő atya (b-j) a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban 2020. december 9-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában