Ország-világ

2020.12.17. 14:51

Akció indul a Kárpát-medence jobb megismeréséért

Hogy kinek a bűne a trianoni diktátum, azon vitázik a szaktudomány, de az biztos, hogy aki ma él, nem felelős az akkori döntésért.

Forrás: Shutterstock

Ez fontos szempont, ha keressük a Kárpát-medencében oly igen hiányzó közös szót. Ugyanakkor az is biztos, hogy aki ma él, felelős a következő évekért, évtizedekért. Ha ezt elfogadva túl akarunk lépni Trianon átkos örökségén, akkor azonnal fájdalmas akadályba ütközünk: nemcsak a hazánk, hanem mi magyarok is részekre szakadtunk. A XXI. század meghozta annak lehetőségét, hogy egységünk helyreálljon. Azt azonban, hogy élni tudjunk a mozgás szabadságával, gátolja, hogy a sok évtizedes elzártság és hiányos közoktatás miatt nagyon keveset tudunk egymásról – áll a kezdeményezés tájékoztatójában.

Szoktuk mondani, hogy a száz év magány, azaz Magyarország elszigeteltsége, véget ért. Ez a kormányzati munka szempontjából örvendetes fejlemény a polgárok szintjén sajnos még nem érződik. Fel kell számolnunk a határokon kívülre került magyarok magukra maradottságát, azaz élővé kell tenni a magyar-magyar kapcsolatokat. Sok jó kezdeményezés mutat ebbe az irányba, ezekhez szeretnénk most csatlakozni. A Fogadj a szívedbe egy települést akció célja, hogy felismerjük a Kárpát-medence gazdagságát: feltárva tájai szépségét, megismerve épített öröksége nagyszerűségét, művészeti kincseit, és megszeretve a benne lévő embereket, nemzettársainkat és adott esetben a nem magyar-ajkú földijeinket is – írják.

Grafika: Bakos István András

Arra biztatjuk tehát a Kárpát-medence minden lakóját, hogy válasszon magának egy települést, ami különösen is kedves a számára, ezt a döntését jelezze, és indokolja meg a fogadjszivedbe.chartaxxi.eu honlapon, és igyekezzen minél többet megtudni a múltról és a jelenről. Az internet erre sok lehetőséget kínál. Alkalomadtán egészítse ki az így megszerzett tudást a saját tapasztalatával, amit a honlap révén másokkal is megoszthat. A honlap jelenleg magyar nyelvű, távaltosan azonban a régió minden nyelvén működni fog – áll a közleményben.

Járványos időket élünk, kicsit több a szabadidőnk, mint máskor. A helyzet kínálva-kínálja magát a vírus-mentes virtuális utazásokra, és ismereteink gyarapítására. Erre biztat a Fogadj szívedbe egy települést akció.

A kezdeményezés védnökei: Böjte Csaba testvér, Grezsa István miniszteri biztos, Herczku Ágnes népdalénekes, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, az Országgyűlés volt elnöke, Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekművész.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában