Komolyzene

2020.11.19. 12:33

Erzsébet-napon jelenik meg az Opera legújabb Erkel-felvétele

Erzsébet-napra időzítve jelenteti meg a Magyar Állami Operaház OperaTrezor sorozatában az Erzsébet című opera Erkel Ferenc által komponált II. felvonásának élő CD-felvételét Kolonits Klárával a címszerepben.

Kolonits Klára Konstanze szerepében Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című vígoperájának próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2019. december 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A dalszínház szerdai közleménye szerint a korongon az Erkel által komponált felvonás (két kórus, két duett, egy ária és a felvonás fináléja) található, amelyet az Opera művészei 2019-ben szólaltattak meg koncertszerű változatban. Mint hangsúlyozzák, a zenetudósok szerint a Bánk bán minőségével vetélkedő zenei anyagról van szó.

Az Erzsébet címszerepét Kolonits Klára alakítja, partnere László Boldizsár, Haja Zsolt, Balga Gabriella, Cser Krisztián és Káldi Kiss András. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát (karigazgató Csiki Gábor) Kocsár Balázs vezényli. A felvételt a CONSORT Classic Studio készítette az Erkel Színházban 2019. október 19-én. A CD-t kísérő ismertetőfüzetet Kim Katalin, az elismert Erkel-kutató, a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Zenetörténeti Osztályának tudományos főmunkatársa írta.

Az Opera egyik kiemelt feladatának tekinti, hogy az intézmény első főzeneigazgatójának, egyben a magyar nemzeti romantikus opera megteremtőjének operáit megörökítse. Az Erzsébet című kompozíció különös sorsú mű, hiszen fókuszában a nagy Árpád-házi szent áll, ugyanakkor bemutatására a császári pár és egyben Sisi királyné első, 1857-es magyarországi látogatása adott alkalmat. Az opera a Doppler fivérek közös munkája volt, amelynek Erkel csupán a II. felvonását szerezte.

A korabeli kritika lelkesen nyilatkozott az Erzsébet bemutatójáról, és a legnagyobbak operaterméséhez hasonlították. Az elkövetkezendő két évtizedben többször is színre került, de hangfelvétel soha nem készült róla. Ezt a hiányt pótolja az OperaTrezor legújabb CD-je.

A kiadvány megvásárolható a 170 éves Rózsavölgyi Zeneműboltban, valamint az Opera játszóhelyeinek újranyitását követően az Erkel Színház ajándékboltjában is kapható lesz írták közleményükben.

Bortókép: Kolonits Klára Konstanze szerepében Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című vígoperájának próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban, 2019. december 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában