Jazzlegendák sorozat

2020.10.26. 15:30

Oláh Kálmán ad koncertet a Müpában

Az idén ötven éves Oláh Kálmán zongoraművész és komponista ad koncertet kedden a Jazzlegendák sorozatban a Müpában Budapesten.

Fotós: Mohai Balázs

A Modern renaissance címet viselő esten fellépnek a művész barátai is, Balázs Elemér, Bacsó Kristóf, Borbély Mihály, ifjabb Oláh Kálmán, Schreck Ferenc, Kovács László és John Patitucci.

A világhírű bőgőssel két lemezen is szerepelnek együtt, az egyik a Szakcsi Generation with Jack DeJohnette and John Patitucci, a másik pedig New York-i közös koncertjük felvétele

közölte a Müpa hétfőn.

A muzsikusok a jubileumi eseményen a zeneszerző-zongoraművész több már ismert kompozícióját, valamint a Müpa tizenötödik születésnapjára írt, Return to Pangea című új darabját is megszólaltatják az Óbudai Danubia Zenekarral kiegészülve.

Oláh Kálmán művészi pályájára mindig is a folytonos megújulás igénye és a műfaji korlátokat nem ismerő kíváncsiság volt jellemző.

Míg a dzsessz inkább a szabadságot, a kortárs és klasszikus komolyzenei formák a kötöttebb struktúrákat testesítették meg számára, alkotásaival és az általa képviselt formációkkal e két világ harmóniájának megteremtésére törekedett – olvasható az összegzésben.

Az én célom már nagyon régóta az, hogy olyan szintézist hozzak létre, amelyben a hallgató nem arra gondol, hogy mikor hall dzsesszt és mikor klasszikus zenét, hanem olyan műfajt szeretnék alkotni, amelyben mind a kettő létezik, és szinte egyenrangú szerepet kap

idézi a közlemény a művész szavait.

Borítókép: Oláh Kálmán zongorázik szerzői estjén a Művészetek Palotájában 2016. február 12-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!