minden ember útja

2020.10.11. 07:11

Boldog IV. Károly és családja madeirai száműzetését bemutató kiállítás nyílt

Fiat voluntas tua – Legyen meg a te akaratod címmel Boldog IV. Károly és családja madeirai száműzetését bemutató kiállítás nyílt a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár épületében, a Triangulum Galériában.

A Győri Egyházmegye tájékoztatása szerint a tárlaton látható fotográfiák az utolsó magyar uralkodónak és családjának 1921 és 1922 közötti időszakát emelik ki, de a király halála utáni évekből is bemutat néhány momentumot, egyebek mellett Zita királyné és Habsburg Ottó 1968-as funchali látogatását.

A fotográfiákat Manuel de Olim Perestrello portugál fényképész készítette.

A képek több-kevesebb eltéréssel időrendben mutatják be a száműzetést, a Madeira szigetére történő megérkezést és IV. Károly király temetését.

A fotográfiák elhelyezése az időrendiséghez való igazodás mellett egyfajta lelki út bemutatására törekszik: míg az első terem középső, négyes elosztású tércikkelyeiben a Madeirán töltött utolsó hónapokat lehet körbejárni az óramutató járásának megfelelően, addig a terem falain, körben a temetési menetről készült fotósorozat látható.

Az így kirajzolódó térszerkezet a bentről kifelé tartó körkörös mozgás által az alászállás és felemelkedés vertikális dimenzióira mutathat rá, vagyis a száműzetés fájdalmától, a haza elveszítésétől, a megaláztatástól, az elárulástól a betegség hordozásán és a halálon keresztül az „égi haza” megtalálásáig.

„Ez valójában minden ember útja, és éppen ezért IV. Károly király élete és szenvedése egyetemes érvényűvé válhat a kiállított fotósorozaton keresztül” – olvasható a kiállítás leírásában.

A kiállítás címe, a Fiat voluntas tua – Legyen meg a te akaratod, IV. Károly utolsó szavai voltak, amelyeket halálos ágyán mondott, 34 évesen Madeira szigetén.

A tárlat november 15-ig, csütörtöktől és vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában