Iparművészet

2020.10.02. 09:52

Átadták a Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat

Átadták az idei Magyar Formatervezési Díjakat és a Design Management Díjat a Budapest Design Week nyitónapján a fővárosban. A díjazott munkák között van többletfunkcióval ellátott golyóstoll, mászófalrendszer, függőlámpa és ADHD-val élők számára készült böngészőbővítmény is.

Kerékgyártó András, a Plydesign Kft. társalapítója és vezető tervezője (b), illetve a Babits Tamás, a cég társalapítója és ügyvezető igazgatója (k) átveszi a 2020-as Design Management Díjat Pomázi Gyulától, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökétől a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadó gáláján a budapesti Spoon the Boat állóhajón 2020. október 1-jén.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által meghirdetett elismerés egyik fő célja, hogy láthatóvá tegye azt az erős gazdasági potenciált, amelyet a kreatív ipar nyújtani képes hangsúlyozta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Kiemelte: a szépség, a dizájn és a forma önmagában is értelmezhető értékek.

György László hozzátette, hogy a magasabb hozzáadott érték előállítására képes munkahelyek létrehozásához elengedhetetlen szükség van a dizájnra és a kreatív iparra.

Hangsúlyozta, hogy az ITM számára a kreatív- és dizájnipar az egyik kiemelt fejlesztendő szektorrá, iparággá vált.

A dizájn korántsem az esztétikáról szól, hanem arról, hogy valami hogyan működik hangsúlyozta Pomázi Gyula, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke Steve Jobs amerikai üzletembert idézve. Ezt a hogyan működik logikát szeretnénk megmutatni tette hozzá.

Pomázi Gyula szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy a Magyar Formatervezési Tanács díjazottjai nemzetközi szinten is pozitív eredményeket érnek el. A versenyképességhez az innováció mellett szükség van a dizájngondolkodásra is, arra a fajta szemléletre, amelyen keresztül vonzóvá lehet tenni az előállított terméket mutatott rá Pomázi Gyula.

A díjazottak munkáiból a designhet.hu oldalon tekinthető meg online kiállítás hívta fel a figyelmet Osvárt Judit, a rendezvény szakmai vezetője, hozzátéve, hogy az október 18-ig tartó dizájnfesztivál mintegy 200 programjának egy része az online térben valósul meg.

A fesztivál ideje alatt videósorozat mutatja be azokat a vállalkozásokat és kezdeményezéseket, amelyeknél stratégiai szerepet játszik a körforgásos gazdaság, de azokat a kreatívipari megoldásokat is megismerhetik az érdeklődők, amelyeket a koronavírus-járvány hívott életre. A Nyitott Stúdiók programban pedig a műhelyek saját szervezésű online vagy offline programjaikon engednek betekintést mindennapjaikba.

A Magyar Formatervezési Díj termék kategóriájában elismerésben részesült a ZigZag elnevezésű, modulokból építhető mászófalrendszer három tervezője, Erdélyi Tamás, Gara Bernát és Csepregi Szabolcs; a Hard Body Hang brand alapítói, a Lakos Dániel tervezte könnyed és ergonomikus TILT szék, valamint a környezettudatos gyártást és a technológiai innovációt egyesítő Illan függőlámpa, Horváth Zsuzsanna munkája.

Vizuális kommunikáció kategóriában a díjat a 2019-es FIE vívó világbajnokság arculata érdemelte ki, amelyet Kátay Hunor, Németh Sebestyén és Kovács Szilárd készített a Nemzetközi Vívószövetség felkérésére.

Terv kategóriában megosztott díjat kapott a Nagy Ádám tervezte Birosign, amely a golyóstollnak ad többletfunkciót és a Leonardo-féle koordinátarendszerre épülő LavosBall, Szabolcs János alkotása.

Diákmunka kategóriában Vatány Szabolcs Focus Ex digitális szövegolvasást segítő böngészőbővítményét ismerték el a díjjal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának különdíját Kókai András Aura adaptív hangrendszere kapta, amely a zenehallgatás új dimenzióját ígéri.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkárságának különdíja pedig Kispál Márton Frigo moduláris hűtőjét illette meg, amely egyszerre hűtő és fertőtlenítő ételtároló rendszer is.

A Magyar Formatervezési Tanács különdíjasa a skandináv formavilágot követő SLÉ rétegeltlemez-szánkó Miklósi Ádám tervezésében.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának különdíjasa a járműgyártáshoz kapcsolódó AXIS PRO mérőkészülék lett, amelyet a Losonczi Innovation Kft. megrendelésére a Remion Design Studio tervezett.

A tizenegy éve alapított Design Management Díj olyan gazdálkodó szervezetek elismerése, amelyek a dizájnt és az innovációt átfogóan, az üzleti stratégia részeként kezelik az arculattól a terméktervezésen át egészen a működési és menedzsmentfolyamatokig. A díjat idén a Plydesign bútormárka kapta, elismerő oklevelet kapott a WAMP Design Vásár, a fenntartható táskatervező YKRA és a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft.

Borítókép: Kerékgyártó András, a Plydesign Kft. társalapítója és vezető tervezője (b), illetve a Babits Tamás, a cég társalapítója és ügyvezető igazgatója (k) átveszi a 2020-as Design Management Díjat Pomázi Gyulától, a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökétől a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadó gáláján a budapesti Spoon the Boat állóhajón 2020. október 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában