womex

2020.06.15. 10:21

Több ezer zenei szakember és muzsikus érkezik hazánkba

A világzenei expóra, amelyet október 21. és 25. között immár másodszor rendeznek a magyar fővárosban, elindult a regisztráció.

Budapest, 2015. október 25. Az életmûdíjjal kitüntetett Cheikh Lo szenegáli zenész lép fel a budapesti világzenei expo, a Womex ünnepi ceremóniáján a Müpában az esemény zárónapján, 2015. október 25-én. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A világzene legrangosabb nemzetközi eseményét 26. alkalommal szervezik meg. A koronavírus-járvány európai enyhülése és a határok fokozatos megnyitása miatt a Womex tulajdonosa, a Piranha Arts, és a hazai szervező, a Hangvető csapata bízik abban, hogy a Womex20-at meg tudják tartani – szerepel a közleményben.

A szervezők tájékoztatása szerint

a Womexre várhatóan több mint 2500 külföldi résztvevő érkezik:

művészek, szakmai kiállítók és újságírók, valamint kulturális intézmények képviselői. A Hangvető stratégiai partnerével, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal a 2015-ös budapesti Womex-kiadáson is sikerrel együttműködő helyszínekre, a Müpába, a Bálnába és az A38 hajóra szervezi a fesztivált.

„A világzenei vásár rendkívüli lehetőség Budapest számára.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az idei kiadás más lesz, mint az eddigiek, mivel sok nemzet még mindig küzd a világjárvánnyal.

Ennek megfelelően fogunk változtatásokkal, korlátozásokkal és új ötletekkel élni, hogy a lehető legbiztonságosabb és legélvezhetőbb Womexet rendezhessük meg” – idézte a kommüniké Weyer Balázst, a Hangvető programigazgatóját.

Mint fogalmazott, a Womex segíthet fellendíteni a zeneipart és ablakot nyithat a régió felé.

„Célunk, hogy hozzájáruljunk a vírus által súlyosan érintett globális zenei gazdaság újjáéledéséhez azzal, hogy összehozzuk a szakembereket és megkönnyítjük az üzleti kapcsolatok létrejöttét.

Szeretnénk, ha sok magyar kulturális szakember és minél több magyar és kelet-európai művész találkozna a színpadon, a kiállításon és a konferencián”.

A Womex a globális zenei élet legnagyobb rendezvénye: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek szemléje és díjkiosztó ünnepség. A közlemény kiemeli: a karantén után végre találkozhatnak egymással a zeneipar fontos emberei, alkalom nyílik a zene ünneplésére, új tehetségek felfedezésére, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre.

A fesztiválon fellépők névsoráról egy héttagú zsűri, az úgynevezett „hét szamuráj” dönt. Idén több mint 1600 pályázat érkezett, amelyből a szamurájok, köztük Weyer Balázs választja ki azokat az előadókat, akik felléphetnek a Womexen. A Hangvető arra törekszik, hogy a Womex nemzetközi programján belül minél több felületet kínáljon a regionális zenekarok megjelenésére. Ennek a tervek szerint – a 2015-ös kiadás mintájára – külön regionális színpadot szentelnek, emellett a szellemi kulturális örökség UNESCO-listáján jegyzett zenei hagyományok, alkotások is előtérbe kerülnek.

Borítókép: az életműdíjjal kitüntetett Cheikh Lo szenegáli zenész lép fel a budapesti világzenei expo, a Womex ünnepi ceremóniáján a Müpában az esemény zárónapján, 2015. október 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában