házhoz jön a kultúra

2020.04.13. 08:30

Online elérhető tartalmakkal várja az érdeklődőket több kulturális intézmény

Többek között videósorozatokkal készül a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és több budapesti színház is.

Többféle lehetőséggel várja a múzeumlátogatókat a székesfehérvári Szent István Király Múzeum online felületein. A múzeum blogja a tavaszi jeles napok felelevenítése mellett a koponyalékelés műtéti-rituális céljáról és a népi állatorvoslásbeli alkalmazásáról szóló írásokkal jelentkezik, míg múltidéző sorozatuk régi tárlatokat elevenít föl.

A Gorsium-Herculia Régészeti Park és Szabadtéri Múzeum közösségi oldalán rendszeresen mutatnak be egy-egy újabb részletet az egykori római városból: bejárható a palota épülete, a fogadótermek és az étkező, valamint a padlófűtéses fürdőbe is elkalauzolják a látogatókat.

A Budenz-Házban virtuális séta keretében Ybl Ervin művészettörténész családjának XVIII-XIX. századi bútorait, képeit és dísztárgyait lehet megtekinteni, a Hetedhét Játékmúzeumban a babák mellett a Réber-terem is körbejárható – olvasható a székesfehérvári múzeum közleményében. Mint írják,

a munka a múzeum raktáraiban sem áll meg, a Régészeti és Antropológiai Tár közösségi oldalán az érdeklődők a #raktárszerda sorozatban megismerkedhetnek a római kori gyűjtemény egy-egy értékes darabjával.

A budapesti Katona József Színház a védőmaszkok készítése mellett más módon is szeretne hozzájárulni a járvány elleni védekezéshez:

színészeik közreműködésével Vírusvideók címen indítottak videósorozatot.

Abban próbálnak segíteni, hogy a hétköznapi teendők során miként vehető fel a harc a koronavírus ellen.

„Ebben a mindannyiunk számára szokatlan és nehéz helyzetben fontos, hogy betartsunk néhány szabályt” – hangsúlyozzák a színház közleményében, hozzátéve, hogy a maszk, a gumikesztyű viselése, vagy a gyakori, alapos kézmosás most akár életet is menthet.

A videósorozat első két részében Fullajtár Andrea és Ónodi Eszter látható kutyasétáltatás, illetve bevásárlás közben. A videók a színház honlapján érhetők el.

A Madách Színház is újabb videósorozatot indított, Ez mind én vagyok címmel.

A sorozat alkalmával a színház művészei készítenek magukról egy rövid videót. Olyan dalt, verset, táncot, mozgást, személyes történetet adnak elő, amelyet szívesen bemutatnak, amelyre büszkék. A Madách Színházban fellépő művészek közül eddig csaknem negyvenen jelentkeztek, köztük Dunai Tamás, Weil Róbert, Sáfár Mónika, Sasvári Sándor, Mahó Andrea és Gálvölgyi János.

A videókat a Madách Színház online felületein – a honlapon, a Facebookon, az Instagramon – teszik közzé. A videókat hétfőtől napi rendszerességgel töltik fel – olvasható a színház közleményében.

Mint írják, a színház korábbi sorozata is folytatódik. A Madách Színház repertoárja él és visszavárjuk Önöket című sorozatban a társulat tagjai a Madách Színház repertoárjának kiemelkedő dalait adják elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában