Járvány

2020.04.13. 14:23

Jelentős az érdeklődés a filmintézet által közzétett filmek iránt

Eddig több mint 2 millió látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet (NFI) Online Filmklasszikusok programja.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) az Online Filmklasszikusok programjával a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához járul hozzá – közölte az NFI.

Az NFI Filmarchívum 90 irodalmi adaptációt, történelmi, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé online március 21-től.

A legnépszerűbbnek a gyermek- és ifjúsági filmek bizonyultak, de kedveltek voltak a kötelező olvasmányok filmváltozatai, a történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek és a Filmhíradók 100 éve sorozat is – olvasható a közleményben.

Mint írják, a nézettségi listát Dargay Attila rajzfilmjei, A három nyúl és a Vuk mellett olyan ifjúsági művek vezetik, mint az Égigérő fű vagy a Keménykalap és krumpliorr.

Különösen nagy volt az érdeklődés az irodalmi klasszikusok, kötelező olvasmányok filmváltozatai iránt is,

10-15 ezres nézettség körül jár az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk, A kőszívű ember fiai, de sokan kattintottak olyan ritkábban látható irodalmi adaptációkra is, mint A beszélő köntös, a Bogáncs, A Pendragon legenda vagy a Tanár úr kérem.

A történelemoktatáshoz kapcsolódó játékfilmek közül 10 ezres megtekintés felett jár A Hídember és számos érdeklődőt vonzott a 80 huszár, a Föltámadott a tenger vagy A tizedes meg a többiek.

Az Online Filmklasszikusok válogatásba bekerült az NFI Filmarchívum Filmhíradók 100 éve című sorozata, mely az eddigi félmilliós nézőszámát az utóbbi hetekben 15 ezerrel növelte.

A legtöbben az Ady Endre temetését bemutató, gyönyörű minőségben felújított epizódot nézték meg.

Népszerűek a fontos történelmi eseményeket megörökítő epizódok is, többek között az őszirózsás forradalom, a köztársaság kikiáltása, és a Tanácsköztársaság bukása.

A visszajelzések alapján a közzétett mozgóképes tartalmak szemléltető anyagként jól használhatóak az oktatásban, az NFI digitális oktatáshoz nyújtott hozzájárulást Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is üdvözölte. Az Online Filmklasszikusok továbbra is elérhetők az NFI Filmarchívum honlapjáról – áll az összegzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában