Járvány

2020.03.18. 13:34

Online mesehallgatás és bábszínház segíti az elfoglalt szülőket

A sokat kárhoztatott digitális kütyük most jó szolgálatot tehetnek az otthon maradó családoknak.

Bár bezártak az iskolák, sok gyerek mégsem marad otthon – játszótereken, bicikliútvonalakon, parkokban gyakran lehet találkozni kisiskolásokkal, akiket szabadtéri programra csábít a napfényes tavasz. Holott a járványügyi intézkedés egyértelmű lényege, hogy aki teheti, maradjon a lakásban. Kétségkívül nagy kihívás előtt állnak a szülők, akik épp otthonról dolgoznak, miközben gyermekeik a látszólagos szabadság édes perceit szeretnék minél több családtaggal megosztani, matematikai feladatlapok és unaloműző játékok kihívásaival ötpercenként keresik meg valamelyik felnőttet, és akkor a testvéri civakodásokról még nem is esett szó.

Bizonyos szempontból idilli, hogy együtt a család, más szempontból pedig az is fontos, hogy a szülők a saját feladataikra is tudjanak koncentrálni, ezért az otthonmaradás nemcsak játék és mese. Ilyenkor nagy segítséget nyújthatnak az eddig sokat kárhoztatott digitális eszközök és azok az önkéntesek, akik szabadidejükben vagy szabaddá vált idejükben gondolnak a gyerekek szórakoztatására – írja cikkében a Magyar Nemzet.

Egy-egy színezőlap vagy kirakós mellé is nagyon jó program lehet a Madárka meséi – Minden gyereknek jár a mese nevű Facebook-oldal meglátogatása. „Sziasztok. Madarász Éva vagyok, színész, szinkronszínész. A gyerekeknek talán a Scooby-doo Vilmájáról a legkönnyebb beazonosítani a hangomat… Tavaly elkezdtem egy meseolvasós projektet a saját Facebook-oldalamon. Minden este olvastam azoknak a gyerekeknek, akiknek esetleg épp nem ér rá az édesanyja mesélni. (Megesik, sokszor este is elfoglaltak vagy csak simán fáradtak vagyunk.) De! Minden gyereknek jár a mese!!! Tegnap a koronavírusnak köszönhető otthonmaradási kényszer miatt újra elkezdtem” – olvasható az oldal létrehozójának bemutatkozásában.

Györfi Anna színművész, énekesnő a hivatalos oldalán vasárnap osztott meg egy kedves videót az alábbi bevezetővel: „Ebben az elcsendesedett időszakban kezembe került kislánykorom egyik kedvenc könyve, A sehány éves kislány. Sok kezdeményezés van a Facebookon az online kulturálódás erősítésére, úgy gondoltam, hogy ezzel az egyszerű kis videóval most a gyermekeknek kedveskednék. Fogadjátok szeretettel!” Azóta több mint 47 ezerszer hallgatták meg a mesét.

A győri Vaskakas Bábszínház is példamutatóan reagált a kialakult helyzetre: minden vasárnap 11 órakor elérhetővé teszik egy-egy előadásuk felvételét. Ezen a hét végén az intézmény YouTube-csatornáján az L. Frank Baum Oz, a nagy varázsló című meseregénye alapján készült Óz című előadást lehet megtekinteni. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház pedig egy kortárs darabot, a Király Kinga Júlia Tejkút című művéből készült gyerekelőadást tette közzé az intézmény YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!