Angyaldekameron

2020.01.04. 19:29

Csontos János íróra és költőre emlékezik a köztelevízió

A József Attila-díjas író, költő, újságíró, televíziós szerkesztő két évvel ezelőtt, 2017 decemberében hunyt el, 55 éves korában. A filmben az Írószövetség, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Napló képviselői, valamint barátai, munkatársai idézik fel személyét.

Budapest, 2016. április 11. Csontos János költõ a Magyar Napló Kiadó, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) költészet napi Versmaraton címû rendezvényén a Magyar Rádió Márványtermében Budapesten 2016. április 11-én. A hatodik alkalommal megrendezett versmaratonon Az év versei 2016 címû antológiából hangzanak el költemények a szerzõk elõadásában. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az Angyaldekameron című alkotást az M5 kulturális csatorna vetíti január 5-én, vasárnap este fél 7-től, majd éjjeli fél 1-kor megismétli azt.

A dokumentumfilmben a magyar értelmiség számos kiválósága szólal meg, hogy aztán Csermely Péter médiaszakember, Erős Kinga kritikus, Kovács István költő, polonista, Krizsán András építész, Lázár Balázs költő, színművész, Mezey Katalin költő, Pósa Zoltán költő, újságíró, Rózsássy Barbara költő, Szabó Mihály rendező-operatőr, Szentmártoni János költő, Szondi György bolgarista, szerkesztő, Toót-Holló Tamás író, szerkesztő, Vitéz Ferenc irodalomtörténész és Zsille Gábor költő, műfordító megszólalásai együttesen érzékeltessék azt a veszteséget, amelyet Csontos János fiatalon bekövetkező halálával szenvedett el a magyar kulturális élet.

A film a vetítés után hét napig a mediaklikk.hu oldalon is visszanézhető lesz.

Ki volt Csontos János?

Csontos János 1962-ben született Ózdon. Debrecenben matematika-fizika, majd magyar-francia szakon diplomázott. Többek között munkatársa volt a Hajdú-Bihari Naplónak, az Esti Hírlapnak, a Magyar Nemzetnek, a Napi Gazdaságnak és a Magyar Időknek is. Több lapot alapított, így például 2009-ben a Nagyítás című irodalmi hetilapot. Szerkesztője és gyártója volt több tévés magazinnak és számos portréfilmnek is. A József Attila-díj, a Szellemi Honvédelemért Díj, a Kós Károly-díj és a Csengery Antal-díj mellett számos elismerést kapott.

Borítókép: Csontos János költő a Magyar Napló Kiadó, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) költészet napi Versmaraton című rendezvényén a Magyar Rádió Márványtermében Budapesten 2016. április 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában