üzen a múlt

2020.01.28. 13:11

Amatőrfilmesek lencséjén keresztül mutatja be Erdélyt a websorozat

A mozgóképek készítői között vannak arisztokraták, polgárok, értelmiségi fiatalok.

Három részes videósorozatban mutatja be a Filmtett – Erdélyi Filmes Portál a sokak által nem is sejtett nagyságú erdélyi amatőrfilmes múlt egy-egy szegletét. A rövid online dokumentumfilmekben az 1930-as évektől az 1980-as évekig utazhatunk az erdélyi mozgóképtörténetben – írja a Maszol.

Ezek az amatőrfilmek olyan helyeket és korszakokat mutatnak meg, ahol és amikor nem mindenki fért hozzá képet vagy hangot rögzítő eszközökhöz, sőt, a hivatalos történet- és újságírás fontos eszköze volt a politikának vagy a társadalom alakításának. A mozgóképek készítői között vannak arisztokraták, polgárok, értelmiségi fiatalok, az ő egyéni szemszögükből láthatjuk Erdélyt.

Az első a részben három gyűjteményt ismerhetünk meg: báró Kemény János író, színházigazgató által az 1930-as években készített felvételeket – melyek többek között a marosvécsi írótalálkozókat is megörökítik – Orbán Lajos fényképész, vállalkozó Kolozsváron készített filmjeit, melyek a két világháború közötti társasági életbe nyújtanak bepillantást, illetve Birnfeld Emil aradi fényképész fennmaradt tekercseit, melyeken keresztül számos aradi közteret láhatunk, városi korzósásoknak lehetünk tanúi.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=CUWHwC1qGZw&feature=emb_logo

A második rész a Schnedarek Ervin-féle marosvásárhelyi amatőr filmklubot mutatja be, amely az 1970-es és 80-as években az egyik legszínvonalasabb filmes műhely volt Romániában. Nemcsak magát a műhelyt és kiemelkedőbb alkotásait, hanem az alkotásokon keresztül az 1980-as évek Marosvásárhelyét mutatjuk be a filmklub egykori tagjai – Miholcsa Gyula, Toró Annamária és Haáz Sándor – segítségével.

A sorozat harmadik része egy baráti társaságot mutat be, akik a 70-es évek végén, 80-as évek elején filmkészítéssel kísérleteztek Kolozsvárott. Kalandos módon beszerzett, Super8-as felvevőgéppel és tekercsekkel vágtak neki egyáltalán nem rizikómentes módon a városnak, és el is készült pár kísérleti rövidfilm, amelyek hosszú évekig fiókban porosodtak.

Borítókép: fortepan.hu / adományozó: Piarista Levéltár, Holl Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában