Macskajáték

2019.12.23. 06:30

Egyik pillanatban nevetünk, a másikban összeszorul a szívünk (videó)

Örkény István remekművét nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban.

Budapest, 2019. december 12. Tóth Auguszta (b) Paula, Udvaros Dorottya (k) Orbánné és Blaskó Péter (j) Csermlényi Viktor szerepében Örkény István Macskajáték címû darabjának fotóspróbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán 2019. december 12-én. A színdarabot Szász János rendezésében december 14-én mutatják be. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az egykor világhírű, mára megöregedett operaénekesbe, Csermlényi Viktorba szerelmes özvegy Orbán Béláné, aki egyedül él pesti lakásában. Nővérével, Gizával – aki Németországban él, és kerekesszékben ül – levelezik vagy hosszasan beszél telefonon.

Orbánné – Erzsi – a szomszédjával és a lányával is folyamatosan perlekedik. Aztán megjelenik Paula, Erzsi régi barátnője, és kialakul egy szerelmi háromszög kettőjük és az idős operaénekes, Viktor között. Erről szól Örkény István remekműve, a Macskajáték című darab, amelyet Szász János rendezett, és decemberben mutatták be nagy sikerrel a Nemzeti Színházban – írta az Origo.

Olyan kiváló színészek játsszák a főbb szerepeket, mint Udvaros Dorottya, Bánsági Ildikó, Blaskó Péter, Tóth Auguszta, Nagy Mari és Katona Kinga.

Az előadás alatt a néző olykor nevet a komikus jeleneteken, de egy pillanat múlva – egyetlen félmondat miatt – máris összeszorul a szíve.

A közönség intenzíven kapja a hideget és a meleget egymás után – mondta az idősödő operaénekes szerepét játszó Blaskó Péter.

Özvegy Orbán Béláné szerepében Udvaros Dorottyát láthatjuk, aki azt mondta: éppen ez Örkény zsenialitása, hogy egyik pillanatról a másikra változtatja meg a szereplők hangulatát és a helyzeteket. Bánsági Ildikó Gizát, Erzsi nővérét játssza, aki egy betegség miatt kerekesszékbe kényszerült. A színésznő úgy nyilatkozott, hogy neki a legnehezebb éppen ez volt, hogy nem mozoghatott a színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában