Liget Budapest

2019.11.15. 20:29

Folytatódik az új Néprajzi Múzeum beruházása (videó)

Az új épület megnyitásáig a Néprajzi Múzeum még aktívabban jelen van az online térben.

Budapest, 2017. december 8. A Városliget Zrt. által 2017. december 8-án közreadott képen a Városliget melletti Ötvenhatosok terén felépülõ Néprajzi Múzeum látványterve. A nemzetközi építészeti tervpályázaton gyõztes magyar Napur Architect építésziroda által tervezett új múzeumépület építése a jelenleg parkolónak használt téren még az idén megkezdõdik, a Liget Budapest projekt keretében. MTI Fotó: Városliget Zrt.

Forrás: MTI

Fotó: Városliget Zrt.

Nem kapott az új Néprajzi Múzeum építésének leállításával kapcsolatos megkeresést az intézmény, a beruházás az önkormányzati választás óta is zavartalanul folytatódik

mondta el Kemecsi Lajos főigazgató pénteken újságíróknak Budapesten.

Hangsúlyozta: nem hangzott el olyan felvetés, hogy le kellene állítani a Néprajzi Múzeum leendő otthonának építését az Ötvenhatosok terén. Ez arra utal, hogy mindegyik politikai oldal érzi:

150 éves adósságot törleszt, ha története során először a múzeum végre saját célra épült otthont kap

jegyezte meg.

Kemecsi Lajos elmondása szerint a kivitelezés nagyon előrehaladott állapotban van, rövidesen elkészül a földfelszín alatti épületrész, ami a teljes múzeum mintegy kétharmadát teszi ki. Az épületet a tervek szerint 2021 végén adják át. Már idén elkészült azonban a Néprajzi Múzeum jövőbeli háttérbázisául szolgáló Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ahol jelenleg a csúcstechnológiát képviselő raktártechnológia és gépészet beszerelése zajlik fűzte hozzá.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a hatályos kormányhatározat szerint mostani, Kossuth téri otthonukat 2020 júniusáig kell átadniuk, de az ígéretek szerint ez a dátum rövidesen 2020 végére módosul. A Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Programmal nagyon jó az együttműködés hangsúlyozta.

Kemecsi Lajos kiemelte: az új épület megnyitásáig a Néprajzi Múzeum még aktívabban van jelen az online térben, jól halad a költözés előkészítése és a gyűjtemény digitalizálása, valamint előrehaladott állapotban van a leendő állandó kiállítás tervezése is.

Elmondása szerint

az új Néprajzi Múzeum állandó tárlata is az intézmény saját gyűjteményén alapul majd, a kiállítás alapterülete pedig az eddigi 1200-ról 3000 négyzetméterre nő.

A magyar anyagon kívül a tárlat a nemzetközi anyagot is megmutatja, de nem külön, rezervátumként, az alapkoncepció ugyanis nem a legszebb darabok egyszerű felsorakoztatását célozza, hanem a látogatóban felmerülő kérdések megválaszolására koncentrál árulta el, hozzátéve: az állandó kiállítás mellett nagyszabású időszaki tárlatokkal is jelentkeznek majd.

Mindaddig a Néprajzi Múzeum más módokon mutatja meg magát: az #Etnoishappening kampány során például egy-egy napra korábbi otthonai mellé települt ki, a közösségi médiában pedig megtöbbszörözte feliratkozóinak számát és aktivitását

számolt be.

Kemecsi Lajos kitért a gyűjtemény jelenleg zajló digitalizálására is, amely elmondása szerint nem csak a költözés előkészítése miatt fontos. A 20. század első évtizedeiből származó nitrátos negatívok például rendkívül tűzveszélyesek, hűtőkamrában kell őket tárolni. Ezt a fotóanyagot eddig egyáltalán nem digitalizálták, most azonban ez teljes körűen megtörtént, az eredmény pedig rövidesen online is elérhető lesz közölte a főigazgató.

Pálóczy Krisztina, a Néprajzi Múzeum Hangtárának muzeológusa a Bartók Béla népzenei gyűjtéseinek internetes közzétételét célzó programról beszélt. Az intézmény mintegy 3500 Bartók által gyűjtött dallamot őriz sérülékeny viaszhengereken, ezek online publikálását a http://bartok.neprajz.hu honlapon végzik.

A magyar és a török gyűjtések tematikus aloldalai mellé most elkészült a román dallamok fejezete is, rövidesen pedig a Bartók által rögzített szlovák népdalok is tematikusan rendezve lesznek elérhetők és kereshetők

mondta el Pálóczy Krisztina.

Borítókép: a Néprajzi Múzeum látványterve

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában