hazatérés

2019.10.17. 14:20

Legalább 200 ezer magyar halt meg a szovjet táborokban

Az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja hatszázezer magyar fogoly azonosító kartonját.

Legalább 200 ezer magyar halhatott meg szovjet táborokban a második világháborúban – mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról beszéltek, hogy az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonját.

Földváryné Kiss Réka szerint

a levéltári munka mellett intenzív diplomáciai tárgyalás is segítette azt, hogy Magyarország megkaphatja az azonosító kartonokat. A dokumentumok tartalmazzák a foglyok személyes adatait, elfogásuk körülményeit, státuszukat és rabságuk helyszínét.

„A segítségükkel kideríthető az is, hogy hol és mikor haltak meg az elhurcoltak, ami nagyon fontos információ az érintett magyar családok számára, hiszen sokan a mai napig nem tudják, mi történt a rokonaikkal” – mondta.

Hozzátette, hogy a dokumentum egy számot is tartalmaz, ami szintén nagyon fontos információt hordoz: mindenkiről vezettek egy dossziét, ami adott esetben 30-50 oldalnyi volt, s további részleteket tartalmaz az elhurcoltakról.

A magyar szakembereknek hatalmas munkát fog jelenteni, hogy a cirill betűkkel írt dokumentumok segítségével beazonosítsák a pontos családneveket, településeket.

„A feldolgozott információt egy magyar nyelvű adatbázisba töltik fel, ami – reményeik szerint – mindenki számára elérhető lesz” – mondta az elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában