Nemzetközi Színházi Olimpia

2019.09.16. 13:18

A Rocco és fivérei képviseli Magyarországot

A négymilliós orosz metropolisz, Szentpétervár és a félezer lelket számláló japán Toga a központja a 2019-es olimpiának, amely a világszínház egyik legjelentősebb eseménye.

Forrás: Nemzeti Színház

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

Az Origó arról ír, hogy a pétervári programban a legnagyobbak – a Berliner Ensemble, a milánói Teatro Piccolo, a bukaresti Bulandra – társaságában vendégszerepel két estén – szeptember 27-én és 28-án – a budapesti Nemzeti Színház a Rocco és fivérei-vel.

25 évvel ezelőtt Theodoros Terzopoulos görög rendezőt nemcsak az a gondolat vezette a színházi olimpia életre hívásával, hogy a nyugati színház bölcsője Görögországban volt 2500 éve, hanem az is, hogy olyan világeseményt rendezhessenek, amelyen a legjobbak – alkotók, társulatok, színházi szakemberek – jöjjenek össze.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=30&v=4sH8Bvwws5U

Terzopoulos társai ebben a munkában máig a világszínház legnagyobbjai: az amerikai Robert Wilson, az angol Tony Harrison, a spanyol Nuria Espert és a japán Tadashi Suzuki, aki az idei olimpia Japánban zajló események vezetője.

Az elmúlt negyedszázadban az olimpiát a görögországi Delphoiban 1995-ben rendezett első alkalom után Japán (Shizuoka) követte, majd Oroszország (Moszkva), Törökország (Isztambul), Dél-Korea (Szöul), Kína (Peking), Lengyelország (Wrocław), tavaly pedig India (Delhi) adott otthont az eseménynek.

A 2019-es olimpia azért is különlegesen, mert visszatér Japánba és Oroszországba, és először zajlik két országban párhuzamosan.

A 2001-es moszkvai olimpia egyik szervezője volt a legendás orosz rendező, Anatolij Vasziljev munkatársaként Kozma András, a Nemzeti Színház dramaturgja, aki szerint előadások, események százait ölti fel az idei program is.

„Míg a 2001-es moszkvai olimpián a főváros adott otthont több száz előadásnak, workshopnak, kiállításnak, szakmai rendezvénynek, addig az idei egész Oroszországot felöleli: távol-keleti nagyvárosokban is turnéznak külföldi előadások, a föderáció nemzeti színházai pedig Péterváron vendégszerepelnek” – fogalmazott Kozma András.

Az események központja a pétervári Alekszandrinszkij – annak hatalmas, a cári időket idéző épülete és a hozzá csatlakozó ultramodern komplexum.

A fő programban 15 ország 30 színháza szerepel.

Kozma András azt is elmondta, hogy Vidnyánszky Attila nem először szerepel a színházi olimpián. A moszkvai programban, 2001-ben a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csokonai Dorottyáját játszotta, és a Hattyúdal elnevezésű utcaszínházi formáció is fellépett. Sem előtte, sem azóta nem szerepelt magyar társulat az olimpiák programjában.

A Rocco és fivérei-t két estén láthatja a pétervári közönség az Alekszandrinszkij nagyszínpadán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában