Krimi

2023.05.07. 16:02

Véletlenül hangyasavval itatta meg egyéves kisfiát egy anya

A nagypapa egy műanyag palackban elöl hagyta a maró folyadékot.

Egy egyéves baktalórántházi gyerek életét a nyíregyházi kórházban mentették meg. Úgy történt a háztartási baleset, hogy a nagypapa műanyag flakonban vitte haza a maró folyadékot, amit egy ismerősétől kapott. Letette a földre és ott hagyta, lánya azt hitte, víz van benne, és abból itatta meg a kisfiút, aki azonnal ordítani kezdett. 

Kórházba rohantak vele, a nyelőcsövét és a gyomrát is kimarta a sav, három hónapig kezelték, mire teljesen meggyógyult. 

A hangyasav tömény állapotában nagyon veszélyes anyag, erős maró hatással rendelkezik. Megyesi Sándor igazságügyi vegyészszakértő a tenyek.hu-nak hangsúlyozta: az a tanulsága a szörnyű balesetnek, hogy 

minden a háztartásban előforduló mérgező, vagy maró hatású vegyi anyagot vegyszeres falkonban kell tartani és nagy betűkkel azonnal ráírni, hogy mi van benne és azt is, hogy veszélyes.

Ezt a borzalmasan fájdalmas sérülést is el lehetett volna kerülni, ha így járnak el.

 

Hangyasav a köznapi nevét onnan kapta, hogy ez a vegyület a hatóanyaga a hangyák csípő, maró váladékának. Hangyasavat tartalmaznak a csalán levelének szőrei is. A hangyasavat nagy mennyiségben használja fel a bőripar (bőrök cserzésére), a gumiipar és textilipar, alkalmazza az élelmiszer ipar és a mezőgazdaság is tartósításra illetve fertőtlenítéséhez.

 

A nagypapa ellen büntetőeljárás indult, mégsem kell bíróság előtt felelnie. Az ügyészség ugyanis úgy határozott, hogy a nagypapával szemben az eljárást felfüggeszti. Amennyiben a következő egy év alatt jogkövető magatartást tanusít, megszüntetik az eljárást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában