Krimi

2023.05.15. 15:02

Magyar busz karambolozott Szlovákiában: egy halott és rengeteg sérült van (videó)

A baleset a D2-es autópályán történt, a busz magyar nyugdíjasokat szállított. A súlyos sérülteket Pozsonyban látták el, több életmentő műtétet is el kellett végezni. Két sérültet mélyaltatásban tartanak. Hamarosan elindulnak a könnyű sérültek Magyarországra.

Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én

Forrás: MTI/AP/TASR

Fotó: Michal Svítok

Cikkünk frissül!

Menczer Tamás külügyi államtitkár számolt be róla közösségi oldalán, hogy egy magyar autóbusz karambolozott Szlovákiában a D2-es autópályán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, budapesti és miskolci magyarok, „feltehetően nyugdíjasok” utaztak a buszon, összesen 59-en.

Hozzátette: az utaslista az autóbuszban van, így nehezebb összeírni, hogy pontosan hányan és kik utaztak a járművön.

Az M1 hétfő esti Híradójában elhangzott, hogy a busz teljes sebességgel belerohant egy kamionba, amely épp az autópálya melletti pihenőhelyről hajtott vissza a sztrádára. Az ütközés után a busz összeroncsolódott, az úttesten hevertek az utasülések, a kamion rakománya az útra borult. Mint beszámoltak róla, a közösségi oldalakra feltöltött videón jól látszott, hogy a kamion az árokba csúszott.

Menczer Tamás azt közölte, a jelenlegi információk szerint a balesetben egy ember meghalt, 13-an súlyosan, 8-an közepesen, 37-en könnyebben sérültek meg. Jelezte, hogy a pozsonyi nagykövetség munkatársai a helyszínen vannak, valamint az összes érintett kórházba megérkeztek vagy már úton vannak. Mint mondta, utasításba adták, hogy minden kórházban kell, hogy legyen egy kollégájuk, aki fordít, ha szükséges, és segíti a sérülteket és a családdal való kapcsolattartást.

A Külgazdasági és külügyminisztérium azt kéri, a hozzátartozók a sérültekről a magyar konzuli szolgálat honlapján lévő call center számán érdeklődjenek.

A szlovák mentőegységek négy vagy öt kórházba szállították illetve szállítják a sérülteket.

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint

több mint harminc tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból a D2-es autópályán balesetet szenvedett magyar autóbuszhoz.

A szlovák tűzoltók szóvivője szerint több mint harminc tűzoltó vonult ki a közeli Malackából és Pozsonyból a D2-es autópályán balesetet szenvedett magyar autóbuszhoz.

A forgalmat ideiglenesen elterelték, a könnyebb sérülteket egy autóbusz szállította el a helyszínről. A sérült autóbuszt már elvontatták, az autópályát megnyitották a forgalom előtt.

a dia¾nici D2 pri Závode došlo k nehode autobusu s kamiónom
Rendőrök és mentősök a szlovákiai Jókút közelében, a D2-es autópályán történt baleset helyszínén 2023. május 15-én
Fotó: Michal Svítok / Forrás: MTI/TASR/TASR

A szlovák rendőrség közlése szerint a baleset körülményeinek kivizsgálása még zajlik, azt viszont már tudni lehet, hogy

mindkét jármű vezetőjének negatív volt az alkoholtesztje.

Pozsonyi kórházigazgató: 8 sérült kritikus állapotban van

A szlovákiai magyar buszbaleset sérültjei közül tízet szállítottak a pozsonyi egyetemi kórházba (UNB), közülük nyolc ember állapota kritikus – közölte az egészségügyi intézmény igazgatója a szlovák hírügynökséggel hétfő délután.

A többi sérültet a malackai (Malacky), nagyszombati (Trnava) és a szakolcai (Skalica) kórházakban látták és látják el.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója arról számolt be, hogy Pozsony három kórházába szállították a súlyos és közepesen súlyos sérülteket. A könnyebb sérülteket a malackai (Malacky) tűzoltólaktanyában kialakított krízisközpontba szállították, ahol pszichológusok és orvosok foglalkoztak velük.

Szemtanú: ablakon húzták ki a sérülteket

Drámai részleteket árult el a szlovákiai magyar buszbalesetről egy szemtanú – írja a Bors.

A szlovák férfi közölte: valóságos apokaliptikus állapotok uralkodtak az autópályán. Ő a szembejövő sávban haladt, onnan nézte a borzalmas balesetet.

Amikor odaértem, hatalmas dugó volt, kiszálltam a kocsiból. Azt nem láttam pontosan, mi történt, de ha jól értelmeztem, a busz rohant bele a kamionba, a busz eleje pedig szinte teljesen megsemmisült

– írta a szemtanú kommentben.

a dia¾nici D2 pri Závode došlo k nehode autobusu s kamiónom
A balesetben egy magyar kirándulóbusz és egy kamion karambolozott, egy ember életét vesztette, több mint ötvenen megsebesültek
Fotó: Michal Svítok / Forrás: MTI/TASR/TASR

Hozzátette, szörnyű látvány fogadta, akkor érkeztek ki a tűzoltók is:

A busz eleje teljesen szétroncsolódott, a súlyos sérültek valószínűleg innen kerültek ki, és mi úgy tudjuk, hogy a sofőr lehet az áldozat. Borzalmas volt, az embereket a betört ablakon keresztül húzták ki. Azt hallottuk, hogy akkor 37 embert emeltek ki

– magyarázta.

Hamarosan elindulnak a könnyű sérültek Magyarországra

Hamarosan elindulhatnak Magyarországra a délelőtti szlovákiai buszbaleset könnyű sérültjei, miután megérkezett értük a mentesítő járat – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő délutáni műsorában.

Az M1 tudósítója elmondta: a könnyű sérültek közül is többen szorulnak kórházi kezelésre, közülük 19-et elszállítottak Malackából (Malacky) négy pozsonyi kórházba.

Huszonhárom súlyos és közepesen súlyos sérültet kezelnek kórházban. Ők arc-, gerincsérüléseket, medence- és végtagtöréseket szenvedtek. Több emberen kellett életmentő műtétet végrehajtani, két sérült mélyaltatásban van. A tudósító tájékoztatása szerint a sérülteket szakszerűen és gyorsan látták el.

A műsorban elhangzott, hogy az utasok közül a legtöbben a hajnali indulás miatt aludtak az autóbuszon, így nem emlékeznek, hogy az ütközés pillanatában mi történt.

Novák Katalin köszönetet mondott a szlovák hatóságoknak

Novák Katalin hivatalos Facebook-oldalán részvétét nyilvánította a szlovákiai buszbalesetben elhunyt áldozat családjának, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánt. Emellett köszönetet mondott a mentésében résztvevő szlovák hatóságok segítségéért.

 

„Őszinte részvétem a tragikus buszbalesetben elhunyt áldozat családjának, a sebesülteknek pedig mielőbbi felépülést kívánok! Köszönöm a mentésben résztvevő szlovák hatóságok segítségét!” – írta a köztársasági elnök.

 

Zuzana Caputová szlovák elnök szintén közösségi oldalán nyilvánított részvétet a buszbaleset áldozata családjának és biztosította a magyar államfőt arról, hogy a sérültek ellátásáról gondoskodnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!