Krimi

2022.10.19. 12:53

Tízpercenként volt pozitív a szonda a rendőrségi razzián

Finn módszeres közlekedési akcióval 12 ittas vezetőt szűrtek ki két óra leforgása alatt.

Forrás: police.hu

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra sem enged a zéró toleranciából: 13 rendőrkapitányságának munkatársai 2022. október 18-án 6 és 8 óra között finn módszerrel ellenőrizték a forgalomban részt vevő járművezetőket – írja a police.hu.

A finn módszer azt jelenti, hogy nagyon gyorsan nagy számban tudnak elvégezni a rendőrök alkoholtesztet a gépkocsivezetőknél, mivel a vizsgálat csak és kizárólag szondáztatásból áll. Így egy gépjárművezető maximum egy-két percet áll az ellenőrzésponton, ahova minden arra közlekedő autóst módszeresen kiterelnek.

Amennyiben a jármű vezetője nem ittas, úgy azonnal mehet tovább. Pozitív eredmény esetén az érintetteket félreállítják, akikkel szemben eljárást kezdeményeznek. A célzott közúti ellenőrzés alkalmazásának célja az ittas vezetők kiszűrése és az ittasan okozott közlekedési balesetek számának csökkentése.

A rendőrök 5330 járművezetőt ellenőriztek, a szonda 12 sofőrnél mutatott pozitív értéket. Közülük öt ellen büntetőeljárást kezdeményeztek járművezetés ittas állapotban vétségének gyanúja miatt, heten közigazgatási bírságot kaptak. A rendőrök egy elfogatóparancs alapján körözött embert is elfogtak az akció során.

A legtöbb ellenőrzést a gödöllői autópályás rendőrök végezték el, 721 sofőrt ellenőriztek két óra alatt.

Az ittas vezetés évek óta az egyik legfőbb baleseti ok, megelőzése érdekében újabb akciók következnek és nem csak Pest megyében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!