gyors kilábalás

2021.04.08. 11:28

Varga Mihály: a második negyedévben már két számjegyű gazdasági növekedés várható

A gazdaság kilábalása gyors ütemben valósulhat meg, a második negyedévtől két számjegyű növekedésre, az idén éves szinten 4 százalékos, jövőre pedig 5 százalékot meghaladó bővülésre lehet számítani – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Cégvezetők Csúcstalálkozója – 2021 konferencián csütörtökön.

A tárcavezető tájékoztatta a cégvezetőket arról, hogy a következő évi költségvetést szokás szerint – már hetedik alkalommal – az idén is május elején terjesztik a parlament elé.

A 2022-es tervezetben csökkenő hiánypályával számolnak, illetve a védekezés költségei mellett továbbra is biztosítják a gazdaság-újraindítási alapot – ismertette, és utalt egy új alap esetleges létrehozására, amelynél uniós hozzájárulásra lesz szükség.

A gazdaság gyors visszaállását a növekedési pályára a kormány az adótörvények módosításával is segíteni kívánja – húzta alá Varga Mihály, aki arra is kitért, hogy a változtatások célja ezúttal sem az, hogy minél több adót szedjenek be, hanem a minőségi változás.

Közölte, hogy

módosítani fogják a csőd- és felszámolási eljárások szabályait, ugyanis ezeknek a folyamatoknak az elhúzódása a piac sok szereplőjének hátrányt okoz.

Varga Mihály elmondta, hogy a járvány miatti válság új irányokat is kijelölt a kormány gazdaságpolitikája számára, az egészségügyi eszközök hiánya rávilágított a globális ellátási lánc sérülékenységére, éppen ezért erősíteni kell Magyarország önellátását több területen is.

A nagyvállalati beruházási támogatáson és az új egészségipari támogatáson keresztül 220 milliárd forint állami hozzájárulással több mint 450 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg vagy indult el – tájékoztatott.

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy

a GDP-arányos beruházási ráta Magyarországon tavaly a krízis ellenére igen magas, 28 százalék volt, amivel Magyarország a 3. legjobb helyre került az Európai Unióban.

Azt is hozzátette, hogy a tavalyi ráfordítások hatása hamarosan meg fog látszani a gazdasági adatokban.

A kormány minden forrást biztosított, ami az egészség védelméhez szükséges volt, ezenkívül a pénzek 80 százalékát a gazdaság állapotának javítására – munkahelyek megtartására, exportkapacitás növelésére, új beruházások támogatására – költötte – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a költségvetés fedezte a védekezés költségeit, az államadósság uniós átlag alatt van, a hiány pedig uniós szinten áll, a hitelminősítők pedig bíznak az országban.

A kormány megszorítások helyett munkahely-teremtéssel, gazdasági fejlesztésekkel és a családok támogatásával, adóemelések helyett adócsökkentéssel kezeli a válságot – összegezte Varga Mihály.

A pénzügyminiszter arra is kitért, hogy az Európában egyedülálló magyar hitelmoratóriummal 1,6 millió lakossági és félmillió vállalati ügyfél élt; a teljes hitelállomány 42 százalékát érintette az intézkedés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában