2025.07.03. 11:06
Megérkezett végre az ízes, zamatos magyar dinnye
Sorra érnek a magyar gyümölcsök. Végre vármegyénkbe is megérkezett a hazai dinnye. Egy családi gazdaság gondoskodása révén rövid idő alatt jut a földekről a pultra. Azt is elárulták, hogyan válasszunk dinnyét.
Megérkezett végre csütörtökön az első hazai dinnye Győrújbarátra, a Füles Családi Méhészet és Kertészet standjára. Fülesné Bízó Henriett Mónika férjével hat éve költöztek Győrújbarátra. Méhészkednek. Férje, Józsi főállásban, Heni munka mellett volt ez idáig a családi gazdaság motorja. Most megérett a helyzet arra, hogy július 1-től csak a családi gazdasággal foglalkozzon. Bár már jól ismerik a környéken, azért nagy levegőt kellett vennie, hogy ne egy "biztos" állás mellett, hanem a néha az időjárás és egyéb körülmények miatt bizonytalan mezőgazdasági termelésből éljen meg.

Fotó: Molcsányi Máté
Hazai termék, hazai dinnye a pulton
Az évek során kialakult az a gyakorlat, hogy Heni vette át a marketinges szerepet és a család által megtermelt mézet valamint méhészeti termékeket saját maga kezdte el értékesíteni, amihez aztán hozzájött az édesanyja által termelt eper és dinnye árusítása is. Minden termékük előállításáról hatalmas lelkesedéssel és szeretettel tud beszélni, így nem véletlen, hogy egyre bővült a vevőkörük, a vevők igénye alapján pedig a megvásárolható, megbízható termékek sora. Mert sokan szeretnének egészségesen étkezni, megbízható forrásból beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, s ha már találtak egy megbízható forrást, egyszerűbb egy helyen megvásárolni, amit csak lehet.
Magyar dinnye Győrújbaráton
Fotók: Molcsányi Máté
Fotó: Molcsányi Máté
Heni aztán már áfonyával, zöldségekkel bővítette a termékeik körét, de minden esetben ragaszkodik ahhoz, ahogyan az eper és most a dinnye érkezik: frissen, a lehető legrövidebb idő alatt kerüljön a fogyasztókhoz. Ezt úgy hívják hivatalosan, hogy REL, azaz Rövid Ellátási Láncok.
A dinnyét édesanyja és testvére a Baranya vármegyei Vajszlón este leszedi, a szállítmány éjjel megérkezik Győrújbarátra és reggel már a vásárlók kosarába kerülhet. Minden szem eper, minden kiló dinnye termeléséről mindent tud, mert a családtagok folyamatosan kommunikálnak egymással. Heni már napok óta arról tájékoztatta a vevőit, hogy bátyja hogyan teszteli a földeken a dinnye érését, mikor várható az első szállítmány elindulása.

Fotó: Molcsányi Máté
Heni aztán néhány napja jó hírt közölt közösségi oldalán: Nos, Gábor testvérem nap mint nap átjárta a földeket, mint valami dinnyevadász, és most végre biztossá vált, július 2-án szerdán elindítjuk az első szedést, melyet 3-án csütörtökön már kóstolhatunk is! A lombok alatt már ott bújnak a szép, egészséges, édes dinnyék, és most már mi is bátran kijelenthetjük, ropogós hús, igazi magyar ízvilág, piros belső és finom, édes zamat – ez jellemzi az idei első körös dinnyéinket!
Nem rekordméretűek idén sem a korai dinnye fajták, de néha a hűtő-kompatibilis méret is áldás, nem? Az időjárás idén sem kímélt minket – tavaszi hideg, most pedig hőség- de öntözéssel és sok-sok törődéssel meghálálták a tövek. Mi pedig boldogan jelentjük: itt a nyár legfinomabb gyümölcse!

Nos, így is történt, a szállítmány megérkezett és csütörtökön reggel már sorban álltak érte a vevők, hogy megkóstolhassák és hazavihessék kilogrammját 850 forintért.
Hogyan válasszunk dinnyét?
Heni jól ismeri a dinnyét, hiszen a testvérével a dinnyeföldeken nőtt fel az Ormánságban. Már a dédszülei is dinnyéztek, mindenki ezzel foglalkozott a családban. Joggal tételezhetjük fel, hogy ha valaki, akkor ő meg tudja mondani, hogyan tudják a termelők megállapítani, melyik gyümölcs érett.
- Igazság szerint nem én szedtem a dinnyét. Édesapám, majd azt követően testvérem, Gábor szokta leszedni az érett dinnyéket. Természetesen én is meg tudom állapítani, de a legjobb szakembert kérdeztem erről én is, édesapám nővérét, aki 13 évesen kezdte a dinnyeszedést, majd 40 évig hivatásszerűen dinnyeszedő volt. Az ő elmondása szerint egy rutinos szedő amikor beáll a földre, elsősorban a színét nézi a dinnyéknek, az érettek jól láthatók a sorokban. Először érnek a tődinnyék, amelyek a tőtől kb. 30-40 centiméterre vannak. Egy rutinos szedő a színéből látja, hogy melyikért kell lehajolni és minden esetben a kopogtatásból visszakapott hang dönti el, hogy le lehet-e már szedni. Egy érett dinnyének sokkal mélyebb hangja van, mint az éretlennek. Szóval a dinnye színe és a hangja mondja meg, melyik dinnyét kell leszedni – árulta el Heni, aki azt javasolja a vevőknek, hogy a kiválasztott dinnyét fogják meg, tegyék az egyik kezükre és határozott mozdulatokkal ütögessék meg.
Ha az a kéz, amelyiken a dinnye van, visszakapja a rezgést, akkor az egy jó dinnye. Azt is elárulta, hogy nem az a jó dinnye, amelyiknek egyik oldala sárga, az ugyanis azért olyan, mert azon az oldalán feküdt és nem érte a nap. Minél nagyobb egy sárga folt, annál nagyobb felületen érintkezett a földdel.

Fotó: Molcsányi Máté
Heni azt tanácsolja, hogy érdemes a termelőtől közvetlenül vásárolni, mert segítenek a választásban. – Amit édesanyámék leszednek, az sem mindig tökéletes, de elmondjuk a vevőknek, hogy megpróbáljuk a legjobbat kiválasztani.
- A dinnyetermelés nagyon fontos része az öntözés.
- Régen kisebb dinnyék teremtek, ma már jóval nagyobbak.
- Most nem ritka, hogy egy Santa Matilde nevű 25 kilogrammra is megnő.
- Nagyon népszerű a Rubin nevű dinnye, minden évben van nálunk, idén a Luzitania is lesz.
- Olyan fajtákat választunk, amelyek az ottani időjárásnak és talajviszonyoknak megfelelnek, illetve pultállók is, a dinnye ugyanis utóérő.
Egy tőről lekerült dinnyében a víz dominál. Én ezen a dinnyén nevelkedtem, nekem ez az igazi dinnye. Ha valaki szereti édesebben, az nyugodtan hagyhatja egy-két napot állni leszedés után, mert akkor oldódik a cukor. A szedéstől számított 2-3 napig nem lehet érezni különbséget, egy hét múlva változik meg az íze.
Nálunk maximum 2,5 napos a dinnye a leszedéstől fogva, amíg a pultra kerül –árulta el Heni.