Reakció

2023.06.09. 10:32

Menczer Tamás: Paks II az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele

Az államtitkár elfogadhatatlannak és döbbenetesnek nevezte, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, a magyar emberek energiaellátását akarja veszélyeztetni, miközben Magyarország minden lehetséges humanitárius eszközzel segíti Ukrajnát.

MW

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetrõl a minisztériumban 2023. május 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Paks II az ország energiabiztonságának és a rezsicsökkentés megőrzésének alapvető feltétele - írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Facebookon arra reagálva, hogy az ukrán miniszterelnök közleményben tudatta, Ukrajna meg akarja akadályozni az Európai Uniónál az új paksi atomerőmű megépítését.

Menczer Tamás azt írta, hogy az energiaellátás nemzeti hatáskör, vagyis szuverenitási kérdés. 

Aki az energiabiztonságunkat támadja, az a szuverenitásunkat támadja

 - tette hozzá.

Furcsának és elfogadhatatlannak nevezte, hogy Ukrajna, egy NATO- és EU-tagállam energiabiztonságát támadja, miközben a NATO és az EU tagja kíván lenni.

Elfogadhatatlannak és döbbenetesnek nevezte, hogy Ukrajna Magyarország energiabiztonságát támadja, a magyar emberek energiaellátását akarja veszélyeztetni, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, minden lehetséges humanitárius eszközzel segíti Ukrajnát, és már több mint egymillió embert fogadott be.

Hangsúlyozta, hogy a magyar emberek és a magyar kormány mindent megtesz a bajba jutott menekültekért, például 1300 magyar iskola és óvoda fogad menekült gyerekeket.

A köszönömnek egy speciális fajtája az, amit az ukrán miniszterelnök választott, hiszen lerombolná Magyarország energiabiztonságát. Ezt senkinek, neki sem fogjuk hagyni. Magyarország energiabiztonságát minden támadással, minden nyomásgyakorlással szemben meg fogjuk védeni

 - fogalmazott Menczer Tamás.

Világszerte pesszimisták az emberek az energiaellátás jövőjét illetően

Az MTI-hez csütörtökön elküldött összefoglaló szerint a felmérés 18 országban, 36 ezer lakossági energiafogyasztó bevonásával készült.

Az eredmények alapján Japánban a legpesszimistábbak a válaszadók, mert az emelkedő energiaárakkal, a piacszabályok lazításával és a fukusimai nukleáris katasztrófa tartós hatásaival is szembe kell nézniük.

Ezzel szemben Kínában rendkívül bizakodóak az energiaellátás jövőjével kapcsolatban, ami annak is köszönhető, hogy az állam jelentős hangsúlyt fektetett a megújuló energiaforrásokra és nagy volumenű beruházásokat indított az infrastruktúra kiépítésére.

A kutatásba bevont európai országok - Írország, Belgium, Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország és Hollandia - többségében a megkérdezettek az átlagnál kevésbé optimisták.

Kovács Levente, az EY-Parthenon energiapiaci szakértője szerint az energiaátmenet, a fosszilisről a megújuló energiaforrásokra átállás során vagy az ellátásbiztonság, vagy az ár sérülni fog, ennek a felismerése a világ minden pontján érzékenyen érintette a lakosságot.

Egyes piacokon ugyanakkor sikerült megőrizni a fogyasztók bizalmát - mutat rá az EY. Franciaországban az iparág felépítése, a kormányzati beavatkozások és az atomenergia-termelés kombinációja segített kiszámítható és stabil piaci struktúrát létrehozni. Hollandiában a proaktív közösségi szerepvállalás és a társadalom széleskörű együttműködése megerősítette a bizalmat abban, hogy továbbra is kiszámítható és megfizethető energiához jutnak. Svédországban is biztonságban érzik magukat a válaszadók, köszönhetően a kedvezőbb árakat, valamint új munkahelyeket és adóbevételeket hozó energiaprojekteknek - áll az EY közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában