Helyreállítási alap

2023.05.23. 09:09

Az uniós források hiányának ellenére is támogatja a kormány a településeket

Annak ellenére, hogy még mindig nem tudni, mikor érkezhetnek meg az uniós források Magyarországra, a kohéziós és a helyreállítási alapokból már több mint 1500 milliárdot kifizetett a magyar állam a nyerteseknek.

MW

A Balaton felvidéki pásztorok, illetve a Tördemice Néptáncegyüttes tagjainak elõadása a salföldi Káli Kövek Alkotó- és Rendezvényház megnyitóján 2022. december 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Habár továbbra is rendkívül bizonytalan a kormány és a bizottság közötti vita kimenetele, és nem tudni, mikor érkeznek az első eurócentek, több mint 1500 milliárd forintot már kifizetett az állam a nyertes pályázatokra, aminek leginkább a hazai települések örülhetnek – derül ki a Széchenyi-terv Plusz információs portál adataiból – írja a vg.hu.

Tavaly december óta lényegében leállt a fejlesztési intézményrendszer, vélhetően az uniós források körüli bizonytalanság miatt nem jelentek meg a korábban február–márciusra várt Ginop Plusz felhívások. Ugyanakkor úgy tűnik, abban nincs változás, hogy a már megítélt támogatásokat a költségvetés továbbra is előfinanszírozza:

a május 22-i állapot szerint a települések fejlesztéseit előmozdító Top Pluszban megítélt 777 milliárd forintból eddig 681 milliárd forintot fizettek ki a kedvezményezetteknek, ami a 2027-ig rendelkezésre álló teljes keret bő harmada.

Ezenkívül a Ginop Pluszban 344 milliárd forintot, míg a Helyreállítási és Ellenállóképességi Alapból (RRF-ből) is 564 milliárd forintot már átutaltak a nyerteseknek.

Az már persze más kérdés, hogy ha a számlákat kiküldené Brüsszelbe a kormány, érkezne-e utalás. Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke a Világgazdaságnak korábban azt mondta, amíg minden vitás kérdés nem zárul le, szerinte erre aligha lehet számítani. Jó eséllyel tehát az eddig kifizetett 1500 milliárd forint a magyar költségvetést terheli, talán ez is magyarázza, hogy tavaly év vége óta miért jellemzi kivárás az intézményrendszert.

Már több mint 1500 milliárdot kifizetett a magyar állam a nyerteseknek

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában