Paks II.

2023.05.25. 08:46

Az Európai Bizottság jóváhagyta az új paksi blokkok építéséről szóló szerződésmódosítást (videó)

„Az Európai Bizottság (EB), az Európai Unió jóváhagyta a paksi atomerőmű új blokkjainak építéséről szóló szerződések módosítását, ezzel lehetővé válik a paksi beruházás felgyorsítása” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

MW

Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Fotó: BORSOS MATYAS

A miniszter azt mondta: „A szerződésmódosítással és az európai uniós zöld lámpával lehetővé válik, hogy a következő évtizednek a legelején már szolgálatba álljanak a paksi blokkok, úgy, hogy az építkezés során a legszigorúbb nukleáris szabályokat alkalmazzuk.” 

Hangsúlyozta, 

Magyarország energiaellátásának hosszú távú biztonságát garantálja az új paksi beruházás.   

„Az új paksi beruházás jelenti annak garanciáját, hogy hosszú távon meg tudjuk őrizni a rezsicsökkentés vívmányait és fenn tudjuk tartani Európa legalacsonyabb árait a magyar emberek számára” – tette hozzá.   

A tárcavezető szerint az elmúlt hónapok azt bizonyították, hogy az energiaválság nyomán azon országok lesznek biztonságban az energiaellátás szempontjából a következő időszakban, amelyek a legnagyobb mértékben elő tudják állítani saját maguk számára az energiát.   

Kijelentette: Magyarország természetes erőforrásaiból, földrajzi elhelyezkedéséből fakadóan a nukleáris energia az, amely a leginkább tudja biztosítani a nemzetközi piacoktól, azok bizonytalanságaitól való függetlenséget és védettséget.   

Éppen ezért fontosnak nevezte, hogy az új paksi blokkok minél előbb megépüljenek.   

Szijjártó Péter felidézte: az új paksi blokkok építéséről szóló szerződések 9 évvel ezelőtt köttettek, a szerződések fölött „egy kicsit eljárt az idő”.   

Mind a jogi, mind a technikai, mind a fizikai körülmények jelentős mértékben megváltoztak, így annak érdekében, hogy a beruházás felgyorsuljon, az új paksi blokkok minél előbb szolgálatba tudjanak állni, és Magyarország minél függetlenebb legyen a nemzetközi energiapiacoktól, arra volt szükség, hogy módosítsák a paksi építkezésről szóló kivitelezési és pénzügyi szerződéseket is – közölte a miniszter.   

Emlékeztetett, még áprilisban Moszkvában állapodtak meg az orosz kormánnyal, illetve a Roszatommal a szerződés módosításának irányáról és tartalmáról a beruházás végrehajtásának felgyorsítása érdekében. Azonban az európai szabályok értelmében a módosítás csak akkor léphet hatályba, hogy ha az Európai Unió azt jóváhagyja.   

„Magyarország be is nyújtotta a szerződésmódosítások tervezeteit az Európai Bizottsághoz, akiktől tegnap megkaptuk a zöld lámpát” – mondta.   

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy ülést tart a külügyek tanácsa csütörtökön Brüsszelben, ezúttal gazdasági témák lesznek napirenden: az Európai Uniónak Kínához, illetve az Egyesült Államokhoz fűződő kereskedelmi és befektetési kapcsolatairól fognak tárgyalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában