Gazdasági kihívások

2023.01.24. 14:20

Nagy Márton: 2023-ban kivédjük a recessziót!

A megsokasodott gazdasági kihívások ellenére el kell kerülni a recessziót, sőt, a magyar kormány célja, hogy a 2022-es 4,5 százalékos növekedést követően 1,5 százalékos növekedést érjen el az ország 2023-ban - jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Nagy Márton elmondta: emellett 

kezelni kell az inflációt, és fel kell oldani az ikerdeficitet. Mindez csak úgy lehetséges, ha a kormány gazdaságpolitikája továbbra is innovatív marad. Az év végére egyszámjegyű lehet az infláció, az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyított aránya 70 százalék közelébe mérséklődhet

 - mondta.

Nagy Márton szerint számos gazdasági kihívást tartogat a 2023-as év. Ide sorolta a geopolitikai feszültségeket, az európai energiakrízist, a versenyképesség romlását, Kína gazdaságának beindítását, a közelgő USA-EU kereskedelmi háborút, valamint az időjárási szélsőségeket.

Kiemelte: 

Magyarország gazdasági növekedése export- és beruházásvezérelt marad, ehhez új finanszírozási struktúrát és új energia-, ipar-, és foglalkoztatáspolitikát kell kialakítani.

A miniszter szerint újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét is. A stratégiai ágazatok esetében erősebb szektorális és területi fókuszra van szükség, kiemelt ágazat lehet  a járműipar, az akkumulátorgyártás, az egészség-, és gyógyszeripar, az energiaipar, élelmiszeripar, kutatás-fejlesztés, felsőoktatás, szállítás, raktározás, telekommunikáció, turisztika, bank- és biztosítási szektor, valamint a hadiipar - sorolta.

Nem lehet más cél, mint hogy minél több és minél jobb beruházásokat hozzanak Magyarországra - mondta, hozzátéve: 

vonzónak kell maradni, és folyamatosan javítani kell a versenyképességet, csökkentve a bürokratikus terheket.

 A beruházások nagysága 2023-ban elérheti a 20 ezer milliárd forintot, az FDI éves beáramlását a beruházások arányában 20 százalék felett kell tartani - jelezte a miniszter.

Tájékoztatása szerint 2020-ban Franciaország volt a magyarországi FDI-állomány ötödik legnagyobb forrása. Az állam nem marad tétlen, 2023 februártól megindítják a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot 700 milliárd forintos keretösszeggel. Február 1-jétől lesz elérhető az EXIM új programjának három kedvezményes hitelkonstrukciója az energiaválságban érintett hazai vállalatoknak. Ez védheti meg a teljes foglalkoztatottságot, így kerülhetjük el a recessziót - összegezte Nagy Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában