Nehéz időszak

2022.12.06. 06:10

Ezekkel az intézkedésekkel segíti a kormány a családokat

Jövő év első fél évében a kamatstop intézménye nélkül egy átlagos család törlesztőrészlete 55 százalékkal emelkedne. Ez csak az egyik elem a kormány akciótervéből, amely a családokat segíti a nehezebb időszakban. A Magyar Nemzet cikksorozatának második részében most ezeket a lépéseket ismerteti.

Illusztráció/a rezsicsökkentésnek köszönhetően több pénz marad a családoknál

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A kedvezőtlenre fordult nemzetközi környezet káros hatásai ellen a vállalkozások mellett a kormány a lakosságnak is több területen nyújt segítséget – ismerteti a Magyar Nemzet

Tovább él a rezsicsökkentés

Az idén augusztus 1-jétől a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás mértékéig maradt meg az eredeti formájában. A villamos energia sávhatára 210 kilowattóra havonta, a gáznál pedig 144 köbméter. Ez éves mértékben 2523 kilowattóra áramot és 1729 köbméter gázt jelent. A háztartások jelentős részét nem érinti a változás – ismertette a gazdaságfejlesztési miniszter sajtóosztálya. Fontos, hogy a háztartásoknak az átlagfogyasztáson felül sem kell piaci összeget fizetniük, ugyanis a kormány bevezette az úgynevezett lakossági piaci árat, amely jóval alatta marad a versenypiacinak.

A lakossági piaci energiaárak a következőképpen alakulnak: villamos energiánál 2523 kilowattóra/év fogyasztásig 36 forint/kilowattóra, a limit átlépése után pedig 70,1 forint/kilowattóra. Az éjszakai áramnál a kedvezményes ár 23 forint, míg fölötte 62,9 forint (a versenypiaci ár 268,9 forint volt). A földgáz esetében a kedvezményes tarifa 1729 köbméterig áll, itt a köbméterenkénti ár 102 forint, a limiten túli fogyasztás esetében 747 forint/köbméter (a piaci ár ezzel szemben 1020 forint volt).

A rezsicsökkentésnek köszönhetően a magyar családok átlagosan 181 ezer forintot takarítanak meg havonta.

Féken tartott árak

Segítséget jelentenek immáron 2021 ősze óta az egyes élelmiszerekre érvényes árstopok. Az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki, melyek ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál: kristálycukor, búzafinomliszt (BL 55), finomított napraforgó-étolaj, házi sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

Idén novemberben a kormány kibővítette a listát. Az árkorlátozás már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, miközben a korábban megjelölt termékekre is változatlanul érvényes 2022. december 31-ig. A két új termék ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.

Az üzemanyagárak és az infláció féken tartása érdekében a kormány még 2021. november 15-étől a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a gázolaj lehetséges legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg. Az intézkedés első ütemben három hónapra szólt, vagyis idén február 15-ig lett volna hatályos. A kormány a benzinárstopot már háromszor meghosszabbította: előbb 2022. május 15-ig, majd október 1-jéig, végül pedig idén december 31-ig.

Kamatstop a lakosságnak

Fontos lépés volt, amikor a kormány 2022 januárjában bevezette a lakossági kamatstopot, amelyet október közepén 2023. június 30-ig meghosszabbított, valamint arról is döntött, hogy kiterjeszti annak hatályát. 

A miniszter sajtóosztálya kiemelte, hogy 

az intézkedésnek köszönhetően a szankciós kamatfelár a családoknál marad, ami nekik 2022-ben nyolcvanmilliárd forintot jelent. Az összeg 2023 első fél évében pedig több mint hatvanmilliárd forintot ér el. Ez a 140 milliárd forintnyi támogatás marad tehát a családok zsebében.

Jövő év első fél évében a kamatstop intézménye nélkül egy átlagos család törlesztőrészlete 55 százalékkal emelkedne.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában