Változó szempontok

2022.11.13. 23:06

Az ingatlanpiacra is hat az energiaválság

Az alacsony rezsiköltségek miatt nem volt meghatározó szempont a házak műszaki adottsága, ma viszont sokat számít például a szigetelés megléte, a fűtésrendszer szakaszolhatósága vagy a napelemek megléte is.

A LAKÁS 2019 Kiállításon a Millenáris parkban március 29-31. között olyan kiállítók vettek részt, akik budapesti és vidéki projektjeikben több ezer lakással várták az érdeklődőket.

Forrás: MTVA Bizományosi

Fotó: Balaton József

Korábban többeknél fontos szempont volt a nagy telek vagy a kettéválaszthatóság, ezért is választottak olyan ingatlant, ahol nagyobb, akár többgenerációs családi ház állt, a rezsiben pedig (a 2013-as csökkentése óta) nem volt számottevő különbség a korszerűbb lakóépületek javára – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ezzel és a harminc-negyven évvel ezelőtti szempontokkal szemben ma alapfeltételnek mondható, egyben keresettségnövelő tényező a szigetelés megléte és vízválasztó lehet a napelemek kiépítése is – sorolta. 

Rámutatott arra is, hogy ezek mellett a fűtésrendszer szakaszolhatósága is szempont lehet a fogyasztás csökkentésénél, de az is számít, mennyire korszerű a gázkazán. Utóbbi kapcsán megjegyezte: a gázfűtés a legtöbb esetben nem megkerülhető, ezért van mindezeknek jelentősége.

A plusz mérőóra, vezérelt mérő viszonylag könnyen orvosolható, nem piacmozgató tényező; telepíthető utólag is. Ezekkel a költségekkel számolhat a leendő vevő, de fogyasztáscsökkentő megoldás lehet az is, ha valaki néhány százezer forint ráfordítással klímát szereltet az otthonába fűtésrásegítési célzattal – ismertette Balogh László. ­– Az utólagos hőszigetelés is hamar elvégezhető, ha megvan rá a (megfelelő) szakember, így ez a beruházás beleférhet a jelen állás szerint idén kifutó lakásfelújítási támogatás keretei közé – mutatott rá a szakember a lehetőségekre.

Megjegyezte azt is: szerinte nincs olyan ingatlan, amit nem lehet eladni, azonban az eladóknak jól kell hangsúlyozni a lehetőségeket már a hirdetés szövegében is. Az energiaspórolásban pedig egyúttal lehetőség rejlik, úgy látja, egyfajta társadalmi tudatformáló szerepe lett.

Az OTP Ingatlanpont szakértői a lap megkeresésére azt válaszolták, a közvetítőhálózat kínálatában kevés az előbb felsoroltakhoz hasonló nagyobb, többgenerációs vagy éppen ikerház, ezek a típusok a teljes lakóingatlan-pia­cot tekintve szűk szegmenst képviselnek és földrajzi megoszlásuk sem egységes. Balogh ­László beszámolójához hasonlóan a többgenerációs ingatlanok esetében igénybe vehető rezsikedvezmény kapcsán sem érzékeltek keresletnövekedést, sőt a szakértőik szerint részben a piac ciklikussága, részint az orosz–ukrán háború, valamint a rezsiszabályok módosulása miatt inkább csökkenés észlelhető. 

Általánosságban elmondható, hogy az árazás továbbra is alapvetően befolyásolja azt, hogy mennyi idő alatt talál vevőre egy-egy ingatlan – tették hozzá.

Az eredeti cikket itt olvashatja el

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában