Megbeszélések

2022.10.10. 20:02

Szijjártó: továbbra is Magyarországnak kell biztosítania Európa legversenyképesebb beruházási környezetét

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a kormány az Európát fenyegető recesszió ellenére sem tesz le arról a céljáról, hogy megőrizze az Európa-szerte legversenyképesebb beruházási feltételeket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Fotó: Király Márton

Továbbra is Magyarországnak kell biztosítania a legversenyképesebb beruházási környezetet Európában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Berlinben egy német-magyar gazdasági fórumon, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök látogatása alkalmából rendeztek. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy 

a kormány az Európát fenyegető recesszió ellenére sem tesz le arról a céljáról, hogy megőrizze az Európa-szerte legversenyképesebb beruházási feltételeket a többi között az adózás területén, így változatlanul elutasítja a globális vállalati minimumadó tervét, amelynek megvalósítása azzal járna, hogy 6 százalékponttal emelni kellene a társasági adót. 

A fórum német vállalatvezetőkkel tartott panelbeszélgetésén részt vett Palkovics László ipari és innovációs miniszter is, aki kiemelte, hogy a kormány "nagyon nem szereti" és csak kényszerűségből vezette be az úgynevezett extraprofitadókat, amelyek nem diszkriminálnak külföldi tulajdonú vállalatokat és a lehető leghamarabb megszűnnek. 

Ezzel összefüggésben Thomas Spannagl, a cementgyárakat üzemeltető Duna-Dráva Cement Kft egyik német tulajdonosa, a Schwenk Zement vezérigazgatója kifejtette, hogy a magyarországi felhasználás 40 százalékát fedezik, több évtizede tevékenykednek az országban és "nagyon boldogok" voltak egészen az extraprofitadó bevezetéséig. 

Ez a teher "közvetlenül és súlyosan negatívan" érinti a társaságot, már a pénzügyi stabilitását is veszélyezteti - fejtette ki Thomas Spannagl, hozzátéve: tovább nehezíti helyzetüket, hogy az importőröket nem terheli ilyen adó.     

Philipp Haussmann, a német gazdaság kelet-európai piacokon tevékenykedő szereplőit összefogó érdekképviselet (Ost-Auschuss der Deutschen Wirtschaft) vezetője kiemelte, hogy a kormánynak komolyan kell vennie a stratégiainak minősített szektorokban tevékenykedő német vállalkozások aggodalmait és ügyelnie kel az európai uniós jog előírásaira. 

Hans-Peter Kemser, az épülő debreceni BMW-gyár vezetője, hangsúlyozta, hogy 

a kelet-magyarországi városban minden feltétel ideális a német autógyártó társaság legmodernebb üzemének kiépítéséhez és működtetéséhez. 

Mint mondta, "Debrecenben kezdődik a BMW jövője". Az üzem egy "teljesen új megközelítést" képvisel, nemcsak termékeit tekintve, hanem azt is, hogy kizárólag megújuló forrásokból termelt energiával működik majd. 

Ezzel kapcsolatban Palkovics László rámutatott, hogy

 Magyarország a világ egyik leginkább "high tech országa", vagyis az élen jár a legmodernebb termelési technológiák alkalmazásával.

 Azonban ezzel nem szabad megelégedni, a termelés mellett a kutatás-fejlesztés területén is előre kell lépni. 

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Magyarország a "zászlóvivő" a járműipar "forradalmi" átalakulásában, amire éppen Debrecen a legjobb példa, hiszen nemcsak elektromos meghajtású BMW-k készülnek majd a városban, hanem minden idők legnagyobb szabású hazai beruházása, a kínai CATL fejlesztése révén az elektromos autók használatához szükséges akkumulátorok is.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában