Vigyázat!

2022.10.05. 18:01

Rákot okozó szennyeződést tartalmazhat a gyömbér, visszahívja az Auchan

Az üzletlánc azt kéri, aki vásárolt belőle, ne egye meg, a boltban visszatérítik az árát. A Lidl pedig szalmonellás ostyát hív vissza.

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Lidl Magyarország visszahívta a 800 grammos kiszerelésű, Tastino márkájú kakaós, illetve mogyorós ízesítésű töltött ostyákat Szalmonella lehetséges jelenléte miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a termékeket ne fogyasszák el.

 

A visszahívott töltött ostyákat bármelyik Lidl üzletbe visszaveszik, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik.

 

A Nébih a honlapján azt írja: a szalmonella baktériumok leggyakrabban élelmiszerrel, ritkábban vízzel vagy piszkos kéz közvetítésével kerülnek a szervezetbe. Jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, vagy a fertőzés tünetmentes is lehet. A szalmonella baktériumokat az alapos sütés-főzés elpusztítja. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.

Mérgezett gyömbért hív vissza az Auchan

Ugyancsak a Nébih közölte, hogy az Auchan visszahívta a 100 grammos kandírozott gyömbér termékét aflatoxin szennyezettség gyanúja miatt.

Auchan Kandírozott Gyömbér 100 g

A hivatal arra kérte a vásárlókat, hogy a 2023. szeptember 9-ei minőségmegőrzési idejű terméket ne fogyasszák el.

Az érintett áru bármelyik Auchan üzletbe visszavihető, annak árát blokk nélkül is visszatérítik - írták.

Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. 

Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek.

Az aflatoxinok nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez a toxintermelődésnek - olvasható a Nébih honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában