Kiváló Minőségű Élelmiszer

2022.09.18. 07:00

Védjegyet kaphatnak a húskészítmények

A sütni való kolbász és a csemege debreceni is bekerülhet a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszerbe – írja a Magyar Nemzet.

Illusztráció

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

Újabb tradicionális húsáruk kaphatják meg a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint szeptember elejétől a húskészítmények között 

a csemege debreceni, a sütni való kolbász, valamint a füstölt baconszalonna termékek esetében is pályázhatnak a húsipari vállalkozások, illetve a kereskedők. 

A védjegy megszerzéséhez számos kritériumnak kell megfelelnie az adott terméknek. A védjegytulajdonos a termékleírásban pontosan meghatározta a felhasználható alapanyagok körét, a feldolgozás folyamatát és a fenntarthatóságra vonatkozó előírásokat is. Az új termékekre vonatkozó pályázati dokumentációkat a védjegyiroda folyamatosan, a meghirdetésekkel együtt közzéteszi, illetve a Kamara is tájékoztatást nyújt a termékpálya szereplői részére. 

A KMÉ-védjegyrendszer 2020-ban a tej és tejtermékekkel indult útjára, 2021-ben pedig elkészült a nyers tej, friss húsok, illetve bizonyos húskészítmények termékleírása, ezt követték a gabona- és tartósítóipari áruk. A védjegyrendszer kiterjesztése azonban továbbra is folyamatban van, így hamarosan újabb árucsoportok kerülhetnek be ebbe a körbe.

A köztestület közölte: annak érdekében, hogy a termékek minél szélesebb körében lehessen pályázni a védjegyre, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével és más szakmai szervezetekkel, iparági szereplőkkel, valamint ágazati szakemberekkel együttműködve a kamara időszakosan egyeztetést folytat a védjegytulajdonossal. A kiterjesztési stratégia alakításában szakmai megfontolások, valamint tagi megkeresések egyaránt szerepet játszanak. 

Az eredeti cikk ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában