„Ideológiával fűteni nem lehet”

2022.09.02. 11:50

Szijjártó: nevezhetnek a Gazprom bármijének, csak legyen fűtés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI/AP

Fotó: Petr David Josek

„Én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés” – jelentette ki Szijjártó Péter az ATV.hu-nak adott nagyinterjúban, amelyet a Mandiner szemlézett. A külgazdasági és külügyminisztert energiaválságról, Paksról és a nyugatról hazánkat érő vádakról is kérdezték.

A Gazprom és hazánk kapcsolatáról

A Gazprom és hazánk kapcsolatáról kérdésre válaszolva Szijjártó Péter aláhúzta, „mi vagyunk az az ország egyelőre Európában, amelyik talán a legjobban készült fel arra a rendkívül nehéz időszakra, ami most részben előttünk van, részben meg már benne is vagyunk”.

A tárcavezető emlékeztetett: „én a kezdetektől fogva azon az állásponton voltam, hogy a földgázellátásunk nem lehet ideológiai kérdés”. Mint fogalmazott: „a földgáz megvásárlása vagy a földgáz eredete sem politikai állásfoglalás, hanem egy kőkemény, életbevágóan fizikai valóság.

Lehet ideológiákat gyártani, de ideológiával fűteni egyelőre még nem lehet.

 Hozzátette: „nevezhetnek a Gazprom bármijének, ha ez az ára, hogy az emberek fűtsenek”.

Az orosz gáz áráról

Az ATV kérdésére, miszerint politikai lufi lenne-e, hogy hazánk vásárolja Európában a legdrágábban a gázt, a tárcavezető elmondta: „a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat.” Mint a tárcavezető kifejtette, például ő sem tudja, hogy „mások mennyit fizetnek, mint ahogy másoknak sincs fogalmuk arról, hogy mi mennyit fizetünk. Azoknak meg, akik azt mondják, hogy Magyarország veszi a legdrágábban, semmiről nincsen fogalmuk.”

Szijjártó Péter aláhúzta: „az egy politikai lufi, hogy mi vesszük a legdrágábban (az orosz gázt – a szerk.).”

Hozzátette: „de mondjanak egy számot, hogy mi mennyiért vesszük, mennyiért veszik a többiek, és akkor megnézzük, hogy ez igaz-e. Tehát az egész azért nonszensz, mert ezek az emberek, akik ilyeneket beszélnek, azok még nem láttak földgázvásárlási szerződést.”

Mint kifejtette: a földgázvásárlási szerződéseket nem véletlenül kezeli mindenki bizalmasan, mert ezek hatalmas pénzekről szólnak, mindenki próbálja a legjobb pozíciót elérni.

„Egyet tudok mondani, én természetesen láttam azt is, amit tavaly szeptemberben kötöttünk, meg láttam azt is, amit ’94-ben megkötöttek. Na most, a két árformula nincs is egy kategóriában egymással, annyival kedvezőbb a mostani. Tehát nagyon messze van egymástól a kettő.”

Az energiaárak várható alakulásáról

Az energiaárak várható alakulásáról szólva a tárcavezető aláhúzta: „Ma nem nemzetközi energiapiac van, hanem van egy ilyen vásártér, ahol valahol valamikor éppen vagy van gáz vagy nincsen, és az ár nem kereskedelmi alapon jön ma létre, hanem egy attól teljesen független, háborús logika alapján. Sajnos ezt látni kell.”

Mint részletezte: „Nem piacgazdaság van ma a nemzetközi energiatérben, hanem háborús gazdaság, ezért fogalmunk sincs, hogy hogy alakulnak az árak az elkövetkezendő időszakban. Ha ön visszanézi, akkor az elmúlt időszakban sem volt fogalma senkinek arról, hogy hogyan fognak alakulni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában