Energiaválság

2022.09.25. 17:00

Sokat veszít az Európai Unió az orosz–ukrán háborún

A drasztikus áremelkedés begyűrűzik a gazdaság egészébe, minden ágazatban megemeli a termelési költségeket – mondta Hortay Olivér.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az orosz–ukrán háborún sokat veszít az Európai Unió: rövid távon a drasztikus áremelkedés begyűrűzik a gazdaság egészébe, minden ágazatban megemeli a termelési költségeket – mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Hortay Olivér rámutatott: az Egyesült Államok, Kína, India profitálhat az orosz szankciókból, ők olcsóbban vásárolnak az orosz energiahordozókból. Emellett számos gyár elkezdte Európából áthelyezni a termelését, beruházásait a biztosabb energiaellátás érdekében. Amerika piacot is nyerhet azzal, hogy az EU megszakítja az orosz energiaszállításait, mivel ide képes lesz a nagy – és egyre növekvő – mennyiségű cseppfolyósított földgázát értékesíteni.

Hortay Olivér ismertette:  a gázárak a tavaszi, az orosz–ukrán konfliktus kitörése utánihoz képest több mint kétszeresükre emelkedtek, és nagy probléma a jelentős változékonyság.

Kitért arra, hogy beigazolódni látszanak azok a korábbi várakozások, miszerint az orosz gáz rövid távon korlátozottan helyettesíthető az unió piacán, mert a helyettesítést lehetővé tevő beruházások megvalósulásához még 2-3 év szükséges.

Valamennyi iparágban nagy kihívás a szűkösen rendelkezésre álló gáz. Az energiaválság vesztese a klímavédelem: drasztikusan megnőtt a szénfelhasználás – mondta.

Jelezte: Németországban a vállalatok ötöde korlátozta a termelését, ez a folyamat zajlik. A társadalmi feszültségek miatt Európa-szerte tüntetéshullám indult, nő az elégedetlenség a rezsi emelkedése és a munkanélküliség miatt.

Az év végén életbe lépő olajembargó miatt az európai szereplők több olajat vásárolnak, ugyan ez Magyarországra nem fog vonatkozni, viszont újabb áremeléseket okozhat. A szakértő szerint a gázársapkáról szóló javaslat az újabb szankciós csomagba bekerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában