Befektetés

2022.09.26. 17:34

Csütörtöktől érhető el az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Az állampapír jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak – olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Magyar Államkincstár új állampapír-értékesítési pontjának átadásán a Fiumei úti kormányhivatalban 2020. március 4-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak – olvasható a pénzügyminiszter közösségi oldalán.

Varga Mihály a hétfői bejegyzése alatt közzétette az Államadósság Kezelő Központ (AKK) közleményét a lakossági állampapír-kínálat bővítéséről. A tájékoztatás szerint újra forgalomba hozott, 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) induló kamata évi 11,32 százalék. Az időarányos kamatot 3 havonta fizetik ki, tehát az első alkalom még idén lesz, ami vonzó lehet a vásárlók számára – írták.

A megújított Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata még magasabb, fixen 11,75 százalék az első kamatperiódusban. A másodiktól változó kamatozásúvá válva az előző év átlagos fogyasztói árindexét meghaladó kamatprémiumot biztosít. A 2027-ben lejáró sorozatokra 2023 januárjában, a 2029-ben lejáró sorozatokra 2023 februárjának végén fizetnek először kamatot. A kamatprémium 0,75 százalék, illetve 1,50 százalék.

Az új állampapírokat a korábbiakhoz hasonlóan a forgalmazóknál, illetve online lehet megvásárolni. Januártól a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően értékesítési korlát lép érvénybe, egy forgalmazó egy állampapír-sorozatból legfeljebb 250 millió forint együttes névértékben adhat el egy befektetőnek. A BMÁP és a PMÁP ugyanakkor a futamidő alatt bármikor értékesíthető. Bevezetésükkel az ÁKK minél több ügyfél számára szeretné a kockázatmentes állampapírvásárlás lehetőségét biztosítani – olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában