Cseppnyi büszkeség

2022.09.27. 16:31

A Béres Csepp immáron 50 éve erősíti az immunrendszerünket

Jubilál az egyik legismertebb magyar márka, az ünnepi műsorban megemlékeztek Béres Józsefről, a készítmény magyar feltalálójáról is.

Ifjabb Dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár elnöke

Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.

Fotó: Vadnai Szabolcs

A jubileumi ünnepségen a feltaláló fiának, ifj. dr. Béres Józsefnek, a Béres Gyógyszergyár elnökének ünnepi köszöntője után Vizi E. Szilveszter orvosprofesszor, az MTA korábbi elnöke emlékezett vissza a rendszerváltás előtti nehéz időkre. 

Vizi E. Szilveszter orvosprofesszor, az MTA korábbi elnöke, akitől a márkanév szármaszik
Fotós: Vadnai Szabolcs / Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.

Megtudtuk, hogy a központi ideg- és immunrendszer világhírű kutatójának annak idején nemcsak a készítmény elfogadtatásában volt fontos szerepe, de – mint kiderült – a Béres Csepp a nevét is neki köszönheti.

A megemlékezés részeként bemutatták Fazekas István Jókai-díjas drámaíró Gyógyítók című oratóriumdrámáját, mely bemutatja Béres Józsefnek az emberi életért való munkásságát és súlyos megpróbáltatásait.

Az erős költői nyelvezetű színdarabot a Színház és Filmművészeti Egyetem másodéves zenés színművész szakos hallgatói adták elő hatalmas sikerrel, Molnár Kristóf másodéves hallgató rendezésében.

Pillanatkép Fazekas István Gyógyítók című oratóriumdrámájából
Fotós: Vadnai Szabolcs / Forrás: Béres Gyógyszergyár Zrt.

A Béres-csepp története a hatvanas években kezdődött, amikor Béres József agrárkutatóként a burgonyaleromlás okait vizsgálta. Kutatása során olyan összefüggésekre bukkant, mely a nyomelemek létfontosságú jelentőségére és pótlásuknak szükségességére irányították a figyelmét. 

A gondolat, amely jóval megelőzte korát forradalmi volt, azonban 1972-ben megalkotott találmányát értetlenség, majd politikai elutasítás fogadta. A kutató kitartott találmánya mellett, – hosszú küzdelem után – a készítményt 2000-ben végül gyógyszerré nyilvánították, munkásságát pedig 2002-ben Széchenyi-díjjal is elismerték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában