Nyugdíjasok figyelem!

2022.08.27. 09:00

Fizetés mellett is jár a nyugdíj a tanároknak és a szociális dolgozóknak

A nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásának szabályait enyhítő kormányrendelet július végén született meg, mely szerint az érintetteknek fizetés mellett is jár majd a nyugdíj egy évig.

Szeptembertől a nyugdíjas pedagógusok már nem csak óraadók lehetnek

Forrás: Shutterstock

A jogszabályban foglalt kedvező előírások azokra vonatkoznak, akik a szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti ágazatban ,vagy köznevelési, illetve szakképző intézményben dolgoznak, a 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig tartó átmeneti időszakban. Néhány kivételt leszámítva, erre 2013 óta nincs lehetőség – írja a VG.

A kabinet mostani döntése értelmében a kormány véleményének kikérése nélkül alkalmazhatók 2022. szeptember 1. és 2023. augusztus 31. között azok a szociális, gyermekvédelmi-gyermekjóléti, köznevelési vagy szakképző intézményben foglalkoztatottak, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték, és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték – válaszolta Rétvári Bence az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdéseire.

Az oktatás területén nem is kérdés, hogy az égető tanárhiány miatt mekkora segítség a nyugdíjasok kedvező feltételekkel történő továbbfoglalkoztatása.

Ők az elmúlt években, ha tovább akartak tanítani, és a nyugdíjukhoz is szerettek volna hozzájutni, csak óraadók lehettek. Több mint 2500 tanári álláshelyre várják a jelentkezéseket a közszféra állásportálján, és bár azóta ez a szám jelentősen csökkent, egy héttel a tanévkezdés előtt még mindig majdnem hétszáz pedagógust keresnek a honlapon az iskolákba és mintegy négyszázat az óvodákba.

A Központi Statisztikai Hivatal adatsora szerint a 2021–2022-es tanévben a 64 évnél idősebb tanárok száma az általános iskolákban 764 volt, de sokat elárul a pedagógusok korfájáról az is, hogy az 50 éves vagy annál idősebb korosztály aránya 48, a 30 évesnél fiatalabbaké viszont mindössze 6 százalék volt. 

Ezek a számok és arányok a hamarosan induló tanévben jelentősen változhatnak, ha az érintett életkorban lévő tanárok tömegesen döntenek úgy, hogy nyugdíjasként is folytatják a pályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában