Nyári gyümölcsök

2022.05.18. 09:30

Idén végre terem elegendő hazai kajszi- és őszibarack

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben.

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, a cseresznye és a szilva is elegendő lesz – írta a Világgazdaság szerdán.

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak elmondta, hogy a felsorolt gyümölcsök várható piaci helyzetét és árát illetően még korai lenne jóslásokba bocsátkozni.

Egyelőre csak a szamócapiacot lehet látni, ahol a nagybani piaci ár a legjobb esetben a tavalyi szintet éri el, de sokszor alatta marad. Megjegyezte, hogy a termelés költségei – fajtól függően – 25–50 százalékkal nőttek, de a termelői árak ezt nem követik, a nagy láncok a tavalyi árakon akarnak vásárolni. Az pedig minden kertészeti kultúrára igaz, hogy ha tartósan ez marad a helyzet és az átvételi árakban nem ismerik el a költségnövekedést, akkor csökkenni fog a termelés – figyelmeztetett a szakember.

A FruitVeb alelnöke a dinnyepiacról elmondta, hogy tavaly az európai görögdinnye-termelés válságos évet élt meg, ezért az idén egész Európában – így Magyarországon is – csökkennek a termőterületek. Ha a fogyasztás szempontjából jól alakul az időjárás, vagyis Észak- és Közép-Európában meleg lesz a nyár, akkor az idén kedvezőek lehetnek az árak – nyilatkozta Kelemen Péter a Világgazdaságnak.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában