Fogyasztóvédelem

2022.03.15. 15:36

Tavasz végétől bírságolható a kettős minőség

Tavasz végétől bírságolható a kettős minőség – közölte Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára a Fogyasztóvédelmi világnapon.

A tárca által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az államtitkár jelezte: a jótállás-szavatosság szabályozásának tavaly januári teljes megújítása óta a legjelentősebb előrelépés a magyar fogyasztók jogainak erősítésében, hogy hátrányos megkülönböztetésüket hamarosan akár félmilliárdos bírsággal szankcionálhatja majd a hatóság.

A május utolsó napjaiban élesedő törvényi előírás a visegrádi országok közös kezdeményezésére megalkotott uniós irányelven alapul. A hazai vásárlóknak nyártól senki nem kínálhat büntetlenül a másutt azonos néven forgalmazottnál gyatrább árucikkeket

– hívta fel a figyelmet Cseresnyés Péter.

Mint rögzítették, a kettős minőség 2022. május 28-ától tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatként lesz szankcionálható. A kifejezés azt a káros jelenséget takarja, amikor két uniós tagállamban megegyező márkanévvel, csomagolásban, ám jelentősen eltérő összetétellel vagy egyéb jellemzőkkel árusítanak egy terméket – olvasható a kommünikében.

Hozzátették: a május végétől kiszabható bírság a gyártó árbevételének öt százalékát is elérheti, multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet.

Beszámoltak arról is, hogy a fogyasztók hiteles tájékoztatása érdekében május végétől, szintén uniós előírás alapján, módosulnak az árfeltüntetés szabályai. A kereskedelmi engedmények bejelentésekor minden esetben jelezni kell a korábbi árat, amely kizárólag a megelőző legalább harminc napon belüli legalacsonyabb ár lehet.

Az ITM közölte azt is, hogy a szakminisztérium a hatósági eszköztár bővítése mellett állandó jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel védi a vásárlókat.

A fogyasztóvédelem – folytatták – 2022-ben új területekre terjeszti ki vizsgálati programját, egyebek mellett a gyorséttermekre, az esküvői ruhaszalonokra és a használtautó-kereskedésekre.

A kollégák gondoskodnak az élelmiszer-árstop betartásának folyamatos ellenőrzéséről is, a tapasztalatok szerint a boltok túlnyomó többsége csökkentette árait, az előírt mennyiséget tartja készleten az érintett termékekből

– idézte Cseresnyés Pétert az ITM közleménye.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában