A lakossági ügyfelek körében

2022.03.05. 07:04

Megnőtt a zálogtárgyak kiváltása az szja-visszatérítés hatására

Az szja-visszatérítésből származó források nagy lökést adtak a kölcsöntörlesztésnek a BÁV Zálog országos fiókhálózatában: februárban éves összevetésben 55 százalékkal nőtt meg a kiváltások aránya a zálogügyfelek körében - közölte a BÁV Zrt.

Ez a folyamat elsősorban a lakossági ügyfelek körében érzékelhető. Az 1 millió forint fölötti prémium szegmensben - ilyen nagyságrendű összeget jellemzően a vállalkozók igényelnek - hasonló tendenciát nem tapasztaltak.

   

A közlemény idézte Dandé Imrét, a BÁV zálogigazgatóját, aki elmondta a BÁV Zálognál a kiváltások aránya eleve nagyon magas, 94 százalékos. Az éves dinamikát figyelve jellemzően decemberben a legnagyobb a zálogkölcsönök törlesztési aránya. A jelenlegihez mérhető kiváltási hullámot azonban februárban még soha nem tapasztaltak. 

Az adatok, illetve az ügyfelek visszajelzései is alátámasztják, hogy az szja-visszatérítést, és kisebb mértékben a 13. havi nyugdíjat használták fel a törlesztésre.

   

Arra is rámutattak, hogy a zálogkölcsönök mellett a befektetési célú arany (BCA) piacán is tetemes növekedést tapasztaltak az év elején. Összességében 550 millió forintért vásároltak eddig befektetési aranyat a magyarok a BÁV fiókhálózatában, amely körülbelül 30 kilogramm arany eladását jelentette.

   

Összehasonlításként megjegyezték, hogy tavaly 1 milliárd forint értékű BCA-t értékesített a társaság, vagyis idén már két hónap alatt összejött az elmúlt évi forgalom több mint fele. A befektetési arany eladás szárnyalását csupán az ideiglenes készlethiány állította meg.

   

A BCA értékesítés megugrása egyértelműen az inflációs félelmeknek, és a gazdasági bizonytalanságnak tudható be. Az elemzők széles köre 2100 dollárra várja az arany tőzsdei árfolyamát 2022-ben, ami új történelmi csúcsot jelentene - olvasható a BÁV közleményében.

Borítókép: illusztráció

Címkék#Zálog

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában